Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Gezondheid 13 jan 2024
Leestijd: 4 minuten

Waarom het behandelen van een glutenallergie zo belangrijk is: ‘De darmwand beschadigt’

Er zijn meerdere allergieën waar kinderen last van kunnen hebben. Een voorbeeld van zo’n allergie is glutenallergie. Maar wat houdt het precies in en hoe ga je om met een kind met glutenallergie?

We vertellen je alles wat je als ouder erover moet weten.

Wat is glutenallergie?

Glutenallergie, ook wel coeliakie genoemd, is een auto-immuunziekte. Bij iemand met deze allergie is het lichaam overgevoelig voor gluten en kan deze niet verdragen. Als iemand met coeliakie gluten eet, dan krijgt diegene een ontstekingsreactie in zijn of haar dunne darm. Hierdoor raakt het slijmvlies beschadigd en kan de darm niet meer goed zijn werk doen.

Gluten zijn eiwitten die je vindt in tarwe, rogge, spelt, haver, gerst en kamut. Glutenallergie komt bij kinderen niet heel vaak voor, maar 1 procent van de kinderen in Nederland heeft het. Wel speelt erfelijke aanleg mee: gemiddeld genomen heeft 10 procent van de ouders of broertjes en zusjes de ziekte ook.

Gevolgen van glutenallergie

Als kinderen met coeliakie gluten binnenkrijgen, kunnen zij de volgende klachten krijgen:

  • Verstopping
  • Diarree
  • Buikpijn
  • Opgezette buik
  • Groeistoornissen
  • Dunne armen en benen, ondergewicht
  • Vermoeidheid
  • Humeurigheid
  • Bloedarmoede
  • Botontkalking
  • Tekort aan vitaminen
  • Tekort aan ijzer
  • Leverfunctiestoornissen

Helaas blijft een kind zijn hele leven deze allergie hebben, omdat het een auto-immuunziekte is. Elke keer als de darmwand in aanraking komt met gluten, beschadigt het. Het is dan ook belangrijk dat coeliakie bij een kind wordt behandeld.

Hoe glutenallergie behandelen?

Om vast te stellen of jouw kind glutenallergie heeft, moet er als eerste bloedonderzoek worden gedaan. In het bloed kunnen namelijk antistoffen worden gevonden die bij coeliakie passen. Het kan nodig zijn dat er na de bloedtest stukjes van de dunne darm stukjes weefsel weg te nemen, om definitief de diagnose vast te stellen.

De enige manier waarop je glutenallergie kunt behandelen, is door het volgen van een glutenvrij dieet. Hierdoor kan de dunne darm zich namelijk herstellen. Een kind met coeliakie moet dan ook zijn of haar hele leven dit dieet volgen. Dit dieet wordt samengesteld door een kinderdiëtist, waar jouw kind naar wordt doorverwezen.

Hoe ga je om met een kind met glutenallergie?

Wij geven nog meer tips aan ouders hoe zij het beste om kunnen gaan met een kind met glutenallergie:

1. Praat met je kind

Het is verstandig om het met je kind te hebben over waarom hij of zij bepaalde dingen niet meer mag eten. Leg uit wat het eten daarvan met zijn of haar lichaam doet en waarom het dus belangrijk is dat hij zich hieraan houdt. Het kan best vervelend zijn voor een jong kind om volgens een dieet te moeten leven, laat ook merken dat je snapt dat hij of zij hiervan baalt, dat dat gevoel er mag zijn.

2. Breng leiders/leerkrachten op de hoogte

Als de diagnose van coeliakie bij je kind is vastgesteld en jullie daarvoor in behandeling zijn, dan is het belangrijk om de leiders en/of leraren van de opvang of van school op de hoogte te brengen. Geef hen een lijst met alle producten die jouw kind niet mag hebben, dat maakt het voor hen ook wat makkelijker.

3. Vertel het aan vrienden

Ook is het belangrijk om de mensen waar je kind regelmatig is op de hoogte te brengen van de glutenallergie. Je familie bijvoorbeeld, maar ook de vrienden van je kind en de ouders daarvan. Zo hoeft je kind niet elke keer zelf uit te leggen waarom hij of zij iets niet mag en begrijpen zij ook hoe serieus het is.

4. Neem zelf eten mee

Als jullie een dagje uit gaan, bijvoorbeeld naar de dierentuin of als jullie een leuke activiteit gaan doen, neem dan voor de zekerheid altijd zelf wat eten of snacks mee dat je kind mag eten. Zo weet je zeker dat je kind veilig iets kan eten en komen jullie niet voor teleurstellingen te staan.

5. Betrek je kind in het maken van keuzes

Als jij de boodschappen gaat doen of als je met het eten bezig gaat, kun je wel je kind daarin betrekken. Je kunt aan hem vragen of hij zelf ideeën heeft of je geeft hem een paar opties waaruit hij kan kiezen. Zo geef je je kind het gevoel dat hij ook zelf initiatief mag tonen en dat hij nog wel enige vrijheid heeft in wat voor eten hij wil.

Heeft jouw kind een allergie of intolerantie? Dit zijn de verschillen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme