Chiara Izelaar
Chiara Izelaar Mind 15 dec 2021
Leestijd: 3 minuten

Deze goede voornemens hebben ook een positief effect op je kinderen

Als de feestdagen achter de rug zijn hebben we eindelijk tijd om ons volledig op onszelf te focussen. En hoe kan dit beter dan onze goede voornemens serieus nemen? Toegegeven; drastische veranderingen zijn niet altijd even makkelijk vol te houden.

Goede voornemens voor ouders

Goede voornemens hoeven echter niet alleen een positief effect op onszelf te hebben, maar ook op onze kids! En wel op deze manier.

Stoppen met roken

Het is misschien een cliché, dus we hoeven ook niet in te gaan op de gezondheidsvoordelen van stoppen met roken. Om nog maar te zwijgen over onze portemonnees. Kinderen die opgroeien in een huis waar regelmatig (binnen) wordt gerookt, hebben meer kans op astma, oorontsteking, benauwdheid, hersenvliesontsteking en minder goed ontwikkelde longen. Feit; kinderen nemen vaak het gedrag van hun ouders over, dus de kans is groot dat je kinderen later zelf beginnen met roken. Roken tijdens je zwangerschap is natuurlijk al helemaal schadelijk voor je ongeboren baby.

Gezond eten

Afvallen, meer energie en lekker in je vel zitten zijn de voornaamste beweegredenen om gezond te (gaan) eten. Kinderen hebben dan ook de juiste bouwstenen nodig om zich zo gezond en optimaal mogelijk te ontwikkelen. Elke dag de frituurpan inschakelen of snoepen kan leiden tot nare kwaaltjes, zoals diabetes, concentratiegebrek, gedragsproblemen, overgewicht en allergieën. Nu hoef je natuurlijk niet alleen nog maar worteltjes met hummus voor te schotelen. Maar maak van een snoepje, koekje of stuk taart een bijzonder moment!

Sporten

Voldoende lichaamsbeweging heeft veel gezondheidsvoordelen. Volwassenen hebben per dag ongeveer een half uurtje lichaamsbeweging nodig, kinderen het dubbele. Zij komen al snel aan dit uurtje, doordat kinderen vaak naar school lopen of fietsen, gymmen en buitenspelen. Maar dat extra half uurtje kunnen jullie fijn samen besteden door samen te zwemmen, een stukje te wandelen of fietsen. Naast fitheid is sporten ook goed voor de focus van kinderen. Zo kunnen zij sneller switchen tussen leertaken, lukt het ze beter om verbanden te leggen en kunnen kinderen zich beter concentreren. Een echte win win dus!

Minder online

Anno 2019 leven we nu eenmaal in een digitale wereld. Dit heeft veel voordelen, maar helaas is het niet altijd even goed voor onze gezondheid. Naast het feit dat we minder sociaal zijn, kunnen onze ogen de schermpjes maar lastig verdragen. Een smartphone is zelfs slechts voor de ontwikkeling, creativiteit, en humeur van kinderen. Redenen genoeg om die hippe tools af en toe links te laten liggen en een bordspel tevoorschijn te toveren!

Inzetten voor het goede doel

Of je je oude kleding nu doneert aan een goed doel, een vet bedrag overmaakt of vrijwilligerswerk doet; het is altijd een goed idee om je kinderen bij deze handelingen te betrekken. Niet alleen krijgen zij hierdoor een stukje empathisch vermogen, ook vormt dit de normen en waarden van je kids. Daarnaast leren je kinderen te geven en ‘er zijn voor anderen’. Ook zullen ze hun eigen omgeving meer waarderen en meekrijgen dat rijkdom in de wereld – helaas – niet altijd even eerlijk verdeeld is.

Een frisse start: 5 goede voornemens om samen met je kind te maken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme