Goedkope ‘Primark’-kleding of dure merkkleding voor je kind? De voor- en nadelen

Mode Laura Saija 2 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Natuurlijk wil iedereen dat zijn kind goed voor de dag komt. Maar elke ouder weet dat kinderen groeien als kool en vaak nieuwe kleding nodig hebben.

Ga je dan als ouder juist investeren in dure merken of koop je liever bij de budgetketens?

Budgetkleding of merkkleding?

Er spelen verschillende dingen mee, niet alleen het budget speelt een rol.

Voordelen van kleding kopen bij budget-ketens

1. Budgetvriendelijk

Een van de meest voor de hand liggende voordelen van winkelen bij goedkope winkels zoals Primark is dat het budgetvriendelijk is. Ouders weten dat kinderen snel uit hun kleding groeien en daarom kan het een voordeel zijn om niet te veel geld uit te geven aan kleding die slechts een seizoen meegaat.

2. Kindvriendelijk

Kinderen kunnen ruw omgaan met hun kleding of ze kunnen het snel vies maken. Met goedkopere kleding maak je je minder zorgen als er een vlek op komt of als een kledingstuk kapot gaat tijdens het spelen.

3. Trends

Budgetketens bieden vaak fast fashion en gaan elk seizoen mee met de trends. Op deze manier kan je kind er dus altijd modieus bijlopen zonder dat je bankroet raakt. Trends veranderen snel en op deze manier kun je snel meedoen.

Nadelen van kleding kopen bij budgetketens

1. Ethiek en duurzaamheid

Goedkope kledingwinkels hebben soms een slechte reputatie op het gebied van ethiek en duurzaamheid. Ze staan bekend om het gebruik van goedkope arbeid en minder duurzame productiemethoden. Als ouder wil je misschien kleding kopen die op een ethisch verantwoorde manier is geproduceerd.

2. Kwaliteit

Een van de belangrijkste nadelen van goedkope kleding is dat de kwaliteit vaak minder is dan bij duurdere merken. De materialen kunnen dunner zijn en de stiksels kunnen sneller loslaten. Dit kan leiden tot het vaker moeten vervangen van kledingstukken, wat op de lange termijn duurder kan zijn.

3. Maatkeuze

Goedkopere winkels hebben soms een beperktere maatkeuze. Als je kinderen buiten de standaardmaten vallen, kan dit een probleem zijn. Het kan moeilijker zijn om kleding te vinden die goed past bij deze winkels.

Voordelen van kleding kopen van dure merken

1. Kwaliteit

Dure merken staan vaak bekend om hun hoogwaardige materialen. De kleding gaat over het algemeen langer mee, zelfs bij speelse kinderen, waardoor je op de lange termijn geld kunt besparen omdat je minder vaak hoeft te vervangen. En zelfs doorgeven aan volgende kinderen.

2. Status

Kleding van dure merken kan een gevoel van stijl en status geven. Bij kleine kinderen is dit vooral op de ouders van toepassing maar wanneer ze in de puberteit komen, kunnen kinderen hier zelf  gevoelig voor worden.

3. Duurzaamheid en ethiek

Sommige dure merken hechten veel waarde aan duurzaamheid en ethiek in hun productieprocessen. Als je deze merken kiest, kun je bijdragen aan een meer verantwoorde mode-industrie.

Nadelen van kleding kopen van dure merken

1. Kosten

Het grootste nadeel van het kopen van kleding van dure merken is de prijs. Deze kledingstukken kunnen aanzienlijk duurder zijn dan wat je zou vinden in goedkopere winkels. Dit kan een grote druk leggen op het gezinsbudget. Ook groeien kinderen snel en dure kleding kan soms maar een seizoen meegaan voordat ze eruit groeien.

Dure cadeaus, grote tuin of merkkleding? Deze 7 dingen onthouden kinderen over hun ouders

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme