Uren achter elkaar drinken? Dit is het verschil tussen clusteren bij flesvoeding en borstvoeding

Babyvoeding Lisa van den Akker 2 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Heb je je ooit afgevraagd waarom je pasgeboren baby ineens uren achter elkaar lijkt te willen drinken? Of waarom hij soms plotseling vaak wakker wordt in de nacht? Dit kan allemaal te maken hebben met clusteren.

Maar wat is clusteren eigenlijk en hoe herken je het? Wij vertellen je alles over deze periode van heel veel voedingen en geven je tips om ermee om te gaan.

Wat is clusteren bij je baby?

Clusteren bij baby’s komt vaak voor. Het betekent dat een baby meerdere korte voedingssessies vlak na elkaar lijkt te willen. Dit kan zich voordoen gedurende de dag, maar ook vooral ‘s nachts, en het kan zowel bij borstvoeding als flesvoeding voorkomen. Clusteren is niet erg, het is eigenlijk een natuurlijke reactie van je baby en is een gezond teken van groei en ontwikkeling.

Wat zijn cluster voedingen?

Cluster voedingen zijn korte voedingssessies vlak na elkaar. In plaats van elke 3 tot 4 uur te voeden, kunnen baby’s tijdens een clusterperiode om de 1 tot 2 uur honger hebben, of zelfs vaker.

Tijdens een clusterperiode lijkt het alsof je constant aan het voeden bent, maar het is belangrijk om te onthouden dat ook dit een fase is. Clusteren is vaak een teken dat je baby een groeispurt doormaakt en meer voeding nodig heeft om aan zijn behoeften te voldoen.

Wanneer komt clusteren het meest voor?

Clusteren bij baby’s komt meestal het meest voor tijdens bepaalde ontwikkelingsfases. De piekmomenten voor clusteren bevinden zich vaak rond de leeftijd van 2 tot 4 weken, 6 tot 8 weken en vervolgens nogmaals rond 3 tot 4 maanden. Deze periodes worden vaak geassocieerd met groeispurten en veranderende voedingsbehoeften bij baby’s. Hoewel clusteren op elk moment kan voorkomen.

Waarom clusteren baby’s?

Clusteren bij baby’s heeft verschillende redenen. Ten eerste kan clusteren worden veroorzaakt door een groeispurt, waarbij de baby meer voedingsstoffen nodig heeft om snel te groeien en zich te ontwikkelen.

Daarnaast speelt zuigbehoefte een grote rol bij clusteren. Baby’s zuigen niet alleen om honger te stillen, maar ook om zich te troosten en zich veilig te voelen. Tijdens clusteren kan zuigen een manier zijn waarop ze zichzelf kalmeren en geruststellen als reactie op vermoeidheid, prikkels of ongemak.

Bovendien verlangen baby’s naar geborgenheid en veiligheid, vooral in de eerste maanden van hun leven. Tijdens clusterperiodes zoeken ze vaak meer fysieke nabijheid en contact met hun ouders. Door vaak te voeden en dicht bij jou te zijn, voelen ze zich comfortabel en veilig, wat essentieel is voor hun emotionele ontwikkeling.

Clusteren draait dus niet alleen om voeding, maar ook om de behoefte van je baby aan troost, veiligheid en nabijheid.

Kan je een baby te veel borstvoeding geven?

Het is begrijpelijk dat je als nieuwe moeder je zorgen kunt maken dat je jouw baby te veel borstvoeding geeft tijdens een clusterperiode. Maar baby’s reguleren hun voedingsbehoefte zelf en zullen stoppen met drinken als ze genoeg hebben.

Tijdens een clusterperiode is het dus belangrijk om je baby aan te leggen wanneer ze honger hebben.

Clusteren en flesvoeding

Clusteren komt niet alleen voor bij baby’s die borstvoeding krijgen; het kan ook voorkomen bij baby’s die flesvoeding krijgen.

In tegenstelling tot borstvoeding, is het belangrijk om bij flesvoeding aandacht te besteden aan de hoeveelheid melk die je aanbiedt tijdens clusteren. Je kunt hierop inspelen door kleinere porties aan te bieden, waardoor je baby meerdere keren kan drinken zonder te veel melk binnen te krijgen.

Wat ook kan helpen is een speen met een langzame melkstroom en het invoeren van regelmatige pauzes tijdens het voeden. Bovendien kan het dragen van je baby of het zuigen op een fopspeen helpen om je baby rustiger te maken.

Als je baby al voldoende voeding heeft gehad, kun je ook overwegen om hem af en toe wat slokjes water te geven om overvoeding tijdens clusterperiodes te voorkomen.

11 veel voorkomende problemen bij borstvoeding en tips om ze op te lossen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme