Omrollen bij je baby, wat te doen als je kleintje het niet doet?

Baby groei en ontwikkeling Laura Saija 2 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Wanneer je baby begint met omrollen, heeft hij weer een mijlpaal bereikt. Het omrollen is het eerste teken van verplaatsing bij je baby.

Als hij zich eenmaal omrolt, krijg hij interesse in tijgeren, kruipen en uiteindelijk lopen.

Wanneer begint mijn baby met omrollen?

Wanneer een baby begint met omrollen, verschilt heel erg. Er zijn baby’s die al met twee maanden aanstalten maken en met drie maanden prima zichzelf om kunnen rollen. Over het algemeen rollen baby’s echter pas met zes maanden om.

Hoe help je een baby met omrollen?

Hoewel je een baby natuurlijk niet kunt forceren om te rollen, kun je hem wel een handje helpen.

Tummy time

Tummy time is een goede manier om je baby de basis van het omrollen te leren. Dit betekent simpelweg dat je je baby op zijn buik legt terwijl hij wakker is. Begin hiermee vanaf de geboorte, maar wees voorzichtig en zorg ervoor dat je baby comfortabel ligt. Dit helpt bij de ontwikkeling van zijn nek- en rugspieren, wat essentieel is voor het leren omrollen. Kleine baby’s kun je ook op je borst leggen terwijl je op je rug ligt. Ze zullen proberen je aan te kijken en zo hun nek trainen.

Speelgoed neerleggen

Het neerleggen van speelgoed binnen handbereik van je baby is een andere manier om hem te stimuleren om te gaan omrollen. Zorg ervoor dat het speelgoed interessant is en hem motiveert om zichzelf te bewegen. Leg het bijvoorbeeld net buiten handbereik en je zult zien dat je baby ernaar probeert te reiken.

Veiligheid staat voorop

Houd er rekening mee dat sommige baby’s wat langer de tijd nodig hebben om te leren omrollen dan andere. Forceer je baby niet om te rollen als hij er nog niet klaar voor lijkt te zijn. Elk kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo, en het is belangrijk om geduldig te zijn.

Wat te doen als je baby niet begint te rollen?

Als je baby de leeftijd van zes maanden heeft bereikt en nog steeds niet begonnen is met omrollen, maak je dan geen zorgen. Baby’s ontwikkelen zich op verschillende manieren en in hun eigen tempo. Sommige baby’s hebben gewoon wat meer tijd nodig om bepaalde mijlpalen te bereiken. Maak je je echt heel erg zorgen, dan kun je dat natuurlijk aangeven op het consultatiebureau.

De cognitieve ontwikkeling van een baby: dit moet je erover weten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme