De cognitieve ontwikkeling van een baby: dit moet je erover weten

Baby Wilma Groothuis 23 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

Als kersverse ouder vind je bijna niks zo belangrijk als de ontwikkeling van je baby. Zolang jouw kind goed groeit, eet en drinkt ben je als ouder al snel tevreden. Naast deze basisontwikkelingen heb je ook nog de cognitieve ontwikkeling van je kind. Wij leggen je uit wat daarmee wordt bedoeld.

Cognitieve ontwikkeling is juist in de eerste levensjaren essentieel, want er wordt een basis gelegd voor de toekomst van je kind.

Nieuwe informatie opslaan

Onder cognitieve ontwikkeling horen zaken als leren, toepassen, praten, herkennen en intelligentie. Eigenlijk alles wat je nodig hebt om de wereld om je heen te leren kennen en te begrijpen valt onder deze ontwikkeling. Kinderen leren om na te denken, problemen op te lossen en te redeneren, waardoor zij in staat zijn om nieuwe informatie en kennis op te slaan en toe te passen.

Misschien klinkt dit allemaal een beetje vaag, of juist heel breed. Om het iets duidelijker te maken: cognitieve ontwikkeling is het proces van het verwerken, opslaan, toepassen en terughalen van kennis en informatie. Nu denk je misschien: mijn kind is nog maar een baby, dat kan hij allemaal nog niet. Geloof het of niet: jouw baby kan misschien al meer dan je denkt.

Cognitieve ontwikkeling van een baby

Een baby van een paar maanden kan nog niet praten, laat staan informatie toepassen. Tot ongeveer zeven maanden reageert een baby alleen op basis van acties en primitieve reflexen (zuigreflexen, grijpreflexen, schrikreflexen) , maar erover nadenken doet hij nog niet. Vanaf drie maanden lacht een baby vaak terug naar zijn ouders en gaat hij klanken nadoen. Vanaf ongeveer vier maanden leert een baby om zijn zintuigen te gebruiken. Door te voelen, kijken proeven, horen en ruiken verkent je kind zijn omgeving.

Een baby kan vanaf ongeveer zeven maanden beginnen met nadenken. Het kind gaat dan namelijk indrukken van buitenaf verwerken, waardoor de eerste denkontwikkelingen op gang komen. Het nadenken ontwikkelt zich verder op basis van de waarnemingen die een baby doet en de effecten op zijn reflexen. Vanaf de zevende maand gaat een baby ook doelgerichte acties ondernemen, waar hij dus van tevoren over heeft nagedacht. Daarna leert hij ook dat er meer om hem heen is dan datgene wat hij vasthoudt of vast kan houden. Hij begint de wereld al iets beter te begrijpen.

Communiceren met ouders

De eerste zes weken kan een baby alleen door middel van huilen communiceren met zijn ouders. Na die zes weken komen de eerste geluidjes naar voren. Dat schattige gebrabbel, waarop ouders vaak terugpraten, dat is het begin van het leren communiceren met zijn ouders. Als je als ouders reageert op de geluidjes en het gebrabbel van je baby, wil hij alleen maar doorgaan hiermee. En dat is goed voor zijn taalontwikkeling, later als kind.

Dat schattige gebrabbel vordert steeds verder en rond de twaalf maanden begint een baby echte woorden uit te spreken. Vanuit hier wordt de taalontwikkeling en communicatie steeds verder opgebouwd. Ook hier blijft het belangrijk om veel tegen je kindje aan te praten, zodat hij steeds meer woorden en zinnen hoort en de communicatie alleen maar verder vordert.

Zo stimuleer je spelenderwijs de ontwikkeling van je baby

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme