Je rot ergeren aan je partner tijdens de zwangerschap: waar komt dat door?

Relatie Maartje Scheffer 24 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

Ben je zwanger of net bevallen, en voel je een ontzettende afkeer tegen je partner door alles wat hij doet en zegt? Dan ben je niet de enige. Ook al doet je partner eigenlijk niets fout, jij lijkt je door alles rot te ergeren tijdens of na de zwangerschap. Zelfs als hij eigenlijk alles gewoon goed doet.

Waar komt dat door?

Je partner doet nooit iets goed tijdens de zwangerschap

Als hij seks wil, vind jij dat hij niet genoeg rekening met je zwangere lichaam houdt. Als hij je dan ruimte geeft, vind je dat hij niet genoeg aandacht aan je besteedt. Je kunt je zelfs gaan ergeren aan zijn geur, zijn stem, zijn spullen. Misschien voel je je boos dat jij al die zwangerschapskwaaltjes hebt, en hij niks. Vaak niet helemaal terecht, maar wel heel begrijpelijk als je zwanger bent. Die zwangerschapshormonen kunnen namelijk rare dingen doen met je lichaam en geest.

Zwangerschapshormonen

Niet alleen fysiek, maar ook mentaal zorgen zwangerschapshormonen voor een hoop ups en downs bij jou. Zelfs nog na de zwangerschap zijn er een hoop hormonen die van alles met je doen. Dat kan ervoor zorgen dat je opeens je partner niet kunt uitstaan. Of hij nu niks of alles doet, hij haalt het bloed onder je nagels vandaan.

Dat komt door de toename van de hormonen progesteron en oestrogeen in je lichaam als je zwanger bent. Die zorgen voor stemmingswisselingen, wat ervoor zorgt dat je ene moment iets wilt, en het andere moment iets compleet anders. Dat kan zich ook uiten in je relatie. Gisteren wilde je meer aandacht, vandaag krijg je het van je partner, maar het is nog niet goed. Allemaal door die zwangerschapshormonen.

Zwangerschapskwaaltjes

Andere zwangerschapskwaaltjes zoals honger, vermoeidheid en rugpijn kunnen er ook voor zorgen dat je minder lekker in je vel zit en sneller getriggerd bent door je partner. Vooral als jullie erg veel samen zijn.

Je kunt als je zwanger bent ook erg gevoelig worden voor geuren. Alles lijkt honderd keer zo sterk je neus binnen te komen, en dat parfum van je partner kan opeens veel te sterk ruiken. Ook kan je geuren die je eerst lekker vond nu vreselijk vinden.

Ergeren aan je partner na de bevalling

Na de bevalling is je hormoonhuishouding nog steeds een grote rollercoaster. Daar kan nog bovenop komen dat je partner het in jouw ogen relatief makkelijk kan hebben, terwijl jij net een bevalling hebt doorstaan en misschien de voedingen en verzorging van je baby in je eentje doet. Het feit dat je partner iets meer slaapt, of zelfs na een week weer aan het werk is, kan bij jou de frustraties hoog doen oplopen. Een heel normaal fenomeen, volgens psycholoog Helena Vissing op de Amerikaanse site Romper. 

Geef het tijd

Neem dus geen overhaaste beslissingen over je relatie als je zwanger bent en je je ergert aan je partner, en zelfs niet na de bevalling. Bij veel koppels gaat het een tijdje na de bevalling weer veel beter, nadat jullie een goede balans hebben gevonden en als jouw hormoonhuishouding weer een beetje stabiel is. Voel je echt dat er een disbalans is in aandacht die je (niet) krijgt tijdens de zwangerschap, of wat jullie doen voor de baby? Praat er dan vooral met je partner over, eventueel met hulp van een relatiecoach.

Deze dingen kun je als partner wél doen om een vrouw te steunen tijdens de bevalling

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme