Redactie
Redactie Zwanger 24 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

Seks tijdens je zwangerschap voelt anders, maar waarom eigenlijk?

Het staat als een paal boven water: alles verandert als je zwanger bent. Je toekomstperspectief, je relatie, je lichaam en je manier van denken. Dat heeft invloed op elk aspect van je leven. Dus ook op je seksleven! Daarom gaan we even in op hoe seks tijdens de zwangerschap verandert én wat je eraan kunt doen.

Sommige vrouwen voelen zich tijdens een zwangerschap vaak moe en oncomfortabel. Grote kans dat dat je zin in seks negatief beïnvloedt. Maar er zijn ook genoeg vrouwen die na verloop van tijd juist weer meer zin in seks krijgen als ze zwanger zijn. Als dat het geval is; go for it! Maar houd wel een paar dingen in het achterhoofd:

Orgasmes voelen anders

Meerdere wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat orgasmes intenser zijn als je zwanger bent. Tijdens een orgasme trekken je spieren van je baarmoeder en omliggende spieren hevig aan. Dit voelt intenser nu je baby in je baarmoeder zit!

Sommige vrouwen ervaren deze verandering als minder aangenaam, maar voor de meeste voelt het juist als een verbetering! Als dat in jouw geval ook zo is; maak hier dan zeker gebruik van!

It’s getting hot in here en daarom hebben we 5 vrouwvriendelijke pornosites voor jou op een rij gezet

Andere standjes

Naarmate je langer zwanger bent, zal je merken dat je de manier van het hebben van seks moet gaan aanpassen. Je buik zal simpelweg steeds meer in de weg gaan zitten voor een missionarishouding, of vergelijkbare manier van seks.

Ook kan je vanaf je tweede of derde trimester meer last krijgen van je bekken en rug. Kies daarom voor standjes waarbij je je lichaam zoveel mogelijk kunt ontspannen, zoals liggend op je zij, zittend -eventueel op je partner- of op handen en knieën.

Maar ook in je eerste trimester is het mogelijk dat seks op de reguliere manieren niet meer fijn aanvoelt. Door de toename aan bloedtoevoer in je vagina en rondom je baarmoedermond kan diepe penetratie niet lekker meer voelen, of heb je meer last van krampen. Ga samen met je partner op zoek naar posities die jij fijn vindt.

Seks tijdens je zwangerschap? Gebruik glijmiddel!

Doordat je hormoonhuishouding radicaal verandert zodra je zwanger bent, kan je merken dat de binnenkant van je vagina minder vochtig voelt. Dit kan een brandend gevoel geven na gemeenschap; iets dat je zeker tijdens een zwangerschap wil voorkomen.

Het voelt niet fijn en te weinig vocht tijdens seks kan resulteren in kleine inwendige wondjes. Gebruik daarom meer glijmiddel, om seks voor jou zo meer comfortabel te maken.

Sommige vrouwen merken een toename van afscheiding vanaf hun tweede trimester. Dit kan gepaard gaan met meer seks tijdens je zwangerschap dan voorheen.

Libido verschilt per vrouw

Vergeet niet dat de zin in seks tijdens je zwangerschap sterk verschilt per vrouw. Tussen personen, maar ook tussen wel of niet zwanger zijn. Het is heel erg logisch als je libido tijdens de gehele duur van je zwangerschap minder is dan normaal. Dat is begrijpelijk. Voel je op geen enkele manier gedwongen om seks te hebben terwijl je hoofd daar misschien helemaal niet naar staat.

Maar misschien heb je wel behoefte aan intimiteit met je partner. Bespreek dit met elkaar en check eens bij jezelf wat je wel fijn vindt. Een lekkere massage met rustgevende olie, of meer huid op huid contact? Er zijn ontzettend veel verschillende manieren waarop je intiem kan zijn met je partner zonder gemeenschap te hebben.

Praat met je partner over seks tijdens de zwangerschap

Probeer te allen tijde te blijven praten met je partner over jullie seksleven. Jij hebt misschien na een tijdje weer meer zin in seks, terwijl je partner misschien juist wat meer afstand houdt. Of je libido is onder het vriespunt; iets dat jouw partner frustreert. Het is belangrijk dat jullie allebei weten waar jullie aan toe zijn zodat de verwachtingen kunnen worden aangepast.

En ben jij nou eenmaal vaker hitsig dan je lief? Dan kun je het natuurlijk ook altijd zelf oplossen 😉 Deze toys helpen je een eind op weg.

Pssst: 7 vrouwen vertellen hoe seks tijdens de zwangerschap écht voelt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme