Lachen, gieren, brullen: baby’s ontwikkelen gevoel voor humor vanaf 1 maand oud

Kinderen Demi de Boer 23 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

De lach van een baby is waarschijnlijk het favoriete geluid van veel ouders. Je wordt direct vrolijk als je je baby hoort giechelen wanneer je gek aan het doen bent. En als je baby een schaterlach laat horen, smelt je moederhart al helemaal. Maar wat gaat er nou precies in dat kleine hoofdje om?

Baby’s lachen er wat vanaf. Je denkt misschien dat baby’s geen idee hebben wat grapjes betekenen en dat ze gewoon vrolijk zijn, maar onderzoekers duiken nu dieper in het mysterie van humor en baby’s. Want hoe ontwikkelt humor zich bij een baby vanaf vier weken oud?

Onderzoek naar humor bij baby’s

Onderzoekers hebben een enquête laten invullen door 671 ouders van kinderen tussen de 0 en 47 maanden oud. Met deze enquête wilden de onderzoekers erachter komen hoe humor zich ontwikkelt bij jonge kinderen. Wat blijkt? Vanaf vier weken lijken er al twintig soorten humor voor te komen. Waarschijnlijk denk je nu, hoe dan? Nou, het gaat hierbij om humor in de vorm van het kopiëren van grappen, kietelen, spelletjes als kiekeboe of gekke gezichten.

De helft van de baby’s toonden waardering voor humor vanaf dat zij twee maanden oud waren. Bizar om te bedenken dat er al zoveel in die kleine hoofdjes om kan gaan. Maar dit is nog niet alles. De helft van de baby’s begon op de leeftijd van elf maanden al te experimenteren met het maken van eigen grapjes. De baby’s waren niet alleen creatief, maar ze probeerden ook meerdere keren op een dag een grap te maken.

Baby’s onder de twaalf maanden zouden zich meer aangetrokken voelen tot fysieke humor dan verbale humor. Onder de twaalf maanden zou humor als kiekeboe en gekke gezichten het beste werken. Baby’s ouder dan twaalf maanden leken andere humor te ontwikkelen, dit was meer gericht op plagen, iemand laten schrikken of gekke geluiden maken. Eén ding blijft hetzelfde namelijk; hoe gekker, hoe beter!

Peuters en humor

Toen deze kinderen de peuterjaren ingingen, werden de grappen meer gericht op taal. Kinderen zouden dingen gaan zeggen als: “Een hond zegt boeee”, of iets anders wat niet klopt, om een lach uit te lokken. Ook is dit ook de leeftijd waarop kinderen interesse lijken te krijgen in grappen die gericht zijn op beledigen, iets minder grappig dus…

Rond de leeftijd van drie jaar ontwikkelen kinderen lastigere fysieke en verbale grappen. Ze beginnen bijvoorbeeld met taal te spelen zoals makkelijke raadsels en woordspelingen.

De toekomst

De onderzoekers kunnen concluderen dat humor een lastig ontwikkelingsproces is in de eerste vier levensjaren. Er moet verder onderzoek gedaan worden om te kijken of humor jonge kinderen kan helpen op cognitief en sociaal gebied.

Humor zou kunnen helpen om kinderen al vroeg te leren om hun gevoelens te uiten op een ‘luchtige’ manier. Ook ouders zullen hun kinderen dan waarschijnlijk beter begrijpen en hen kunnen helpen humor te ontwikkelen als hulpmiddel voor de toekomst.

Met deze simpele trucjes staat jouw baby lachend op de foto

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme