Wat is tummy time en waarom het zo goed is voor je baby

Baby groei en ontwikkeling Sanne Verweij 17 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Sporten is positief voor iedereen en dus ook voor jouw baby. Een van de belangrijkste workouts is tummy time. De tijd die je kindje op zijn buik besteedt, helpt je kind zich te ontwikkelen.

Het hoofdje omhoog houden, omrollen, kruipen en op een dag zelfs lopen, dat wordt allemaal gestimuleerd door tummy time. Hoewel het er misschien raar of ongemakkelijk uitziet als je je baby op zijn buik legt, leert hij essentiële vaardigheden om sterker te worden.

Tummy time

Je creëert tummy time door je baby op zijn buik te leggen terwijl hij wakker is en hem in de gaten te blijven houden. Het helpt dus met zijn ontwikkeling, maar het helpt ook met het voorkomen van een plat hoofdje. Dat kan ontstaan als baby’s te lang in dezelfde positie op hun rug liggen.

Tummy time creëren

Plaats je baby op zijn buik op een stevige ondergrond. Onthoud daarbij wel dat baby’s vaak hun hoofd optillen en weer laten vallen, daarom is het belangrijk dat de ondergrond ook zacht is. Een matras is bijvoorbeeld erg goed omdat dit stevig en zacht is. Speelmatten en dekens kunnen ook gebruikt worden, maar dit kan je beter doen als je baby iets meer controle over zijn nek heeft.

Hoe lang

Je kunt het beste zo snel mogelijk na de geboorte met tummy time beginnen. The American Academy of Pediatrics raden aan om je baby per dag ongeveer dertig minuten op zijn buik te laten liggen. Tegen de tijd dat je baby zeven weken is, is het aan te raden vijftien tot dertig minuten je baby op zijn buik te leggen. Dit kan verdeeld worden over de dag. De meeste baby’s vinden tummy time aan het begin nog niet heel fijn en daarom kan je het opbouwen zodat je baby eraan gewend raakt.

Wat als mijn baby tummy time haat?

Als je baby er moeite mee heeft om op zijn buik te liggen of zich oncomfortabel lijkt te voelen, kan je hem ook op je eigen borst leggen eventueel met een kussen ertussen. Zo voelt hij zich dicht bij jou en heeft hij alsnog de nodige tijd op zijn buik voor de ontwikkeling. Je kunt ook proberen de ondergrond te veranderen, omdat dat iets kan zijn dat hem dwarszit.

Dit kan je nog meer doen:

  • Speelgoed net buiten zijn bereik neerleggen.
  • Naast hem op de vloer gaan liggen of zitten en praten tegen hem. Zingen werkt ook kalmerend voor je baby.
  • Zachtjes over zijn rug aaien.
  • Meerdere pauzes nemen zodat hij niet te gefrustreerd raakt.
  • Je baby omhoog houden en hem over je schouder laten kijken. Dat is een andere manier waarop hij zijn nek kan versterken totdat hij toe is aan tummy time.

Onderzoekers komen met duidelijke richtlijnen voor de tummy time van je baby

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme