Onderzoekers komen met duidelijke richtlijnen voor de tummy time van je baby

Kinderen Gina Koninkx 2 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Onderzoekers van The American Academy of Pediatrics publiceren regelmatig rapporten met handvatten rondom de opvoeding van je baby, peuter en kind. Onlangs verschenen nieuwe richtlijnen over de veiligheid van je baby. Daarin verscheen ook nieuwe informatie over de tummy time van je baby.

Met alle informatie online zie je soms door de bomen het bos niet meer. Wel zo fijn als onderzoekers dus met regelmaat deze richtlijnen onder de loep nemen en vertellen hoe het écht moet.

Hoe lang heeft je baby tummy time nodig per dag?

Tummy time is het neerliggen van je baby op zijn of haar buik om de ontwikkeling van de romp- en nekspieren te stimuleren. Ook leert je baby op deze manier om zijn of haar hoofdje op te tillen. Tummy time gebeurt altijd onder supervisie van volwassenen. Daarnaast voorkomt dit vervormingen aan de schedel van je baby.

Je leest op het web van alles over buiktijd en hoe lang dit zou moeten duren voor je kindje. De onderzoekers van AAP namen het onder de loop en publiceerden onlangs de nieuwste richtlijnen voor 2022. Ze stellen dat je zo snel mogelijk met tummy time moet beginnen na de geboorte en dat je dit langzaamaan opbouwt naar 15 tot 30 minuten per dag tegen de tijd dat ze zeven weken oud zijn.

Houd altijd toezicht

Het belangrijkste van tummy time is dat dit altijd onder toezicht gebeurt. Leg je baby altijd neer op een zachte ondergoed (een boxkleed bijvoorbeeld) maar wel op een stevig oppervlak. Tummy time kan je overigens niet direct na het voeden doen, dit vergroot de kans dat je kleintje moet spugen. Het is beter om even een uurtje te wachten.

Maak er een fijn contactmomentje van met je baby. Ga tegenover of naast je kindje op de grond liggen en maak oogcontact en leuke geluidjes. Je zal zien dat je baby daar op reageert. Tummy time wordt zo een stuk leuker voor je baby.

5 manieren om een plat hoofdje bij je baby te voorkomen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

APP

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme