Maartje Scheffer
Maartje Scheffer Kinderen 2 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Borstvoeding is afgestemd op je baby: hoe kan dat eigenlijk?

Borstvoeding is goed voor je baby, weten we allemaal. Waarom dat zo is, heeft alles te maken met dat de borstvoeding wordt afgestemd op de behoefte van je baby. Je baby drinkt aan de de borst, en daar komt dat precies uit wat je kleine nodig heeft. Hoe kan dat toch?

Voor iedere baby die aan de borst drinkt is de moedermelk dus anders van samenstelling. Mooi toch? Lactatiekundige Teddy Roorda legt uit hoe dat werkt, en of ook afgekolfde moedermelk is afgestemd op je baby.

Informatie in baby’s speeksel

“Wanneer de baby aan de borst drinkt, dan geeft het speeksel van de baby informatie aan het moederlichaam over welke antistoffen er nodig zijn in de moedermelk. De moeder gaat daardoor die antistoffen ook echt aanmaken”, legt Roorda uit.

“Als een vrouw moedermelk kolft en de baby drinkt gekolfde melk, dan ontbreekt die signaalfunctie. Nog steeds geeft ze dan alsnog de beste melk voor haar baby. Als de moeder toch informatie van de baby wil ontvangen, dan helpt veel kussen, knuffelen en ruiken ook. Lekker veel kusjes geven aan de baby geeft het moederlichaam ook informatie over welke antistoffen nodig zijn.”

Borstvoeding groeit mee met baby

Het grote voordeel van borstvoeding is dus dat het altijd is afgestemd op je baby, en dat dat ook mogelijk is als je moedermelk kolft. Hierdoor is moedermelk geen dag hetzelfde en kun je afgekolfde moedermelk het beste zo snel mogelijk na het kolven aan je baby geven.

“Dat is belangrijk omdat de moedermelk ook met je baby meegroeit”, legt Roorda uit. “Moedermelk voor een pasgeboren baby is bijvoorbeeld al heel anders dan de moedermelk voor een baby van drie maanden oud. De eerste moedermelk is namelijk colostrum: een dikke, vette soms gelige moedermelk die je baby optimaal beschermt tegen infecties tegen de geboorte. Daarna zal de moedermelk snel veranderen van consistentie en kleur, maar altijd rijk blijven aan water, vetten, eiwitten, en honderden vitamines, mineralen en antistoffen.”

Voeden op verzoek

Mooi toch? Maar moeders van borstgevoedde baby’s weten ook allemaal dat het niet altijd meteen makkelijk is. Om je borstvoeding goed op gang te krijgen, is het nodig je baby eerst te voeden op verzoek, wat acht tot twaalf keer per dag kan zijn. Wil je na een maand of aantal maanden gaan kolven, dan is dat ook weer een heel ander soort tijdrovende en intensieve bezigheid. Het is dan ook heel begrijpelijk dat moeders na een tijdje kiezen bij te voeden met kunstvoeding.

“In het prille begin kan de balans in melkproductie nog ver te zoeken zijn. Omdat de eerste dagen de borstvoeding erg snel op gang komt krijgen veel vrouwen te maken met stuwing: overvolle, gespannen en soms pijnlijke borsten die nog even moeten leren hoe veel melk de baby nu écht nodig heeft”, vertelt Roorda. “Dat duurt gelukkig meestal niet langer dan een paar dagen en vindt plaats in de kraamweek.”

Bizar: je moedermelk verandert van samenstelling als je kind ziek is

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme