Bizar: je moedermelk verandert van samenstelling als je kind ziek is

Body Rachelle Abbas 29 mei 2019
Leestijd: 2 minuten

Dat het menselijk lichaam iets waanzinnigs is, wisten we al, maar nu staan we echt met ons mond vol tanden. Wist je dat jouw moedermelk van samenstelling verandert als je kindje ziek is?

Een onaf immuunsysteem

Jonge kinderen zijn veel vaker ziek dan volwassenen. Logisch, want ze worden geboren met een incompleet immuunsysteem. Het immuunsysteem bouwt zich de eerste jaren nog op, waardoor kinderen veel ontvankelijker zijn voor bacteriën en virussen en dus sneller ziek worden. Ons lichaam heeft al een perfect afweermechanisme, maar bij kinderen moet deze dus nog worden opgebouwd.

Snotneuzen, hoestjes en buikgriep

Als volwassenen wordt je bespaard voor de meeste bacteriën, maar kleine kinderen hebben vaak last van vervelende kwaaltjes. Een snotneus, een hoestje, af en toe was verhoging of een buikgriep. Het is heel onschuldig maar het kan je wel ongerust maken en vergt veel van je. En dat is waar moeder natuur een handje komt helpen.

LEES OOK: Deze vegan kaneelbroodjes stimuleren de productie van moedermelk

Speciale melk voor een ziek kind

Als je borstvoeding geeft, is dit voor jouw kind meer dan alleen een troost. Als je kindje ziek is, verandert de samenstelling van de moedermelk opvallend genoeg waardoor het extra voedend is voor jouw kleintje. Jouw lichaam maakt antistoffen aan om de bacteriën en virussen te bestrijden. Via de moedermelk worden deze antistoffen doorgegeven aan jouw kind. Een voorbeeld hiervan is leukocyten. Dit zijn cellen die het immuunsysteem versterken. De hoeveelheid van deze cellen in jouw melk nemen toe in hoeveelheid als je kindje ziek is.

LEES OOK: Deze moeder doneert 2,5 liter moedermelk per dag aan baby’s die het nodig hebben

Speeksel wordt opgenomen door jouw lichaam

Het is niet duidelijk hoe het lichaam de ziekte van jouw kind oppikt, maar er zijn verschillende theorieën. Een theorie wordt de backwash-theorie genoemd. Dit houdt in dat jouw kind speeksel teruggeeft bij het drinken. Het speeksel wordt via jouw tepels door jouw lichaam opgenomen en vervolgens geanalyseerd. Op basis van wat jouw lichaam leest, wordt de moedermelk aangepast. Deze theorie is nog niet bewezen, maar er zijn aanwijzingen dat dit is hoe het werkt. Hoe bijzonder is dat!

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme