Een tekort aan vitamine D: deze 5 huidproblemen kunnen erop wijzen

Gezondheid Rachelle Abbas 29 mei 2019
Leestijd: 2 minuten

Het is je vast niet onbekend dat zonlicht de belangrijkste bron is van vitamine D. Daarnaast zit vitamine D ook in eten. Deze vitamine is nodig om calcium uit voeding in je lichaam op te nemen, het is een belangrijk onderdeel voor de groei en het behoud van stevige botten en tanden. Vitamine D zorgt ook nog eens voor een goede werking van spieren en het immuunsysteem. Je begrijpt: een vitamine D-tekort kan je maar beter niet oplopen.

Een tekort aan vitamine D kan er voor zorgen dat je je moe, zwak en lusteloos voelt. Daarnaast kan een vitamine D-tekort ook invloed hebben op je huid.

Vitamine D-tekort en de huid

Er wordt niet voor niks tegen jonge kinderen, ouderen, mensen met een getinte huidskleur, zwangere vrouwen én mensen die weinig buiten komen geadviseerd om extra vitamine D in te nemen.

Deze vijf huidproblemen kunnen tekenen zijn dat je last hebt van een vitamine D-tekort.

Dit is de ultieme skincare routine voor een stralende, gezonde huid

1. Onrustige huid

Als je een tekort hebt aan vitamine D moet je lichaam meer moeite doen om huidaandoeningen zoals acne en rosacea tegen te houden.

Vitamine D kan ervoor zorgen dat bepaalde ontstekingen in de huid worden verminderd. Het verminderen van deze huidaandoeningen draagt weer bij aan een algeheel betere gezondheid.

2. Fijne lijntjes

Fijne lijntjes en rimpels worden voorkomen door onder andere vitamine D, het werkt als een antioxidant. Als je dus niet genoeg vitamine D binnenkrijgt, kan je huid er wat ouder uitzien en jep, daar horen rimpels ook bij.

Ook interessant: Deze 6 dingen doe jij ook in je slaap én dat kan (negatief) effect hebben op je huid

3. Doffe huid

Je huid heeft bepaalde vitamines nodig om optimaal te functioneren, net als organen eigenlijk. Vitamine D draagt bij aan een gezonde, glanzende huid.

Als je huid een beetje grijzig of dof oogt, of je krijgt ineens last van donkere kringen onder je oog, kan dat wel eens betekenen dat je kampt met een vitamine D-tekort.

Dag zon, dag vitamine D: zo herken je een vitamine D tekort

4. Sneller zweten

Een tekort aan vitamine D kan ervoor zorgen dat je sneller transpireert. En dat hoeft niet alleen in je gezicht te gebeuren, je kunt het merken aan je hele lichaam. Daardoor wordt je huid weer sneller droog en geïrriteerd, en dat kan weer zorgen voor puistjes.

5. Droge huid

Een droge, jeukerige huid kan naast een doffe en onrustige huid ook een teken zijn van een tekort aan vitamine D. Plekken als je wangen, in en voorhoofd kunnen plekjes zijn waar je dat het snelst merkt. In het ergste geval kan een tekort ook nog eczeem veroorzaken, omdat je immuunsysteem niet meer goed functioneert.

14 alledaagse gewoontes die een mooie huid saboteren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen