Een tekort aan vitamine D: deze 5 huidproblemen kunnen erop wijzen

Het is je vast niet onbekend dat zonlicht de belangrijkste bron is van vitamine D. Daarnaast zit vitamine D ook in eten. Deze vitamine is nodig om calcium uit voeding in je lichaam op te nemen, het is een belangrijk onderdeel voor de groei en het behoud van stevige botten en tanden. Vitamine D zorgt ook nog eens voor een goede werking van spieren en het immuunsysteem.

Er wordt niet voor niks tegen jonge kinderen, ouderen, mensen met een getinte huidskleur, zwangere vrouwen én mensen die weinig buiten komen geadviseerd om extra vitamine D in te nemen. Een tekort aan vitamine D kan er voor zorgen dat je je moe, zwak en lusteloos voelt. Daarnaast kan een tekort aan vitamine D ook invloed hebben op je huid. Deze vijf huidproblemen kunnen bijvoorbeeld tekenen zijn dat je last hebt van een vitamine D-tekort.

1. Onrustige huid

Als je een tekort hebt aan vitamine D moet je lichaam meer moeite doen om huidaandoeningen zoals acne en rosacea tegen te houden. Vitamine D kan ervoor zorgen dat bepaalde ontstekingen in de huid worden verminderd. Het verminderen van deze huidaandoeningen draagt weer bij aan een algeheel betere gezondheid.

2. Fijne lijntjes

Fijne lijntjes en rimpels worden voorkomen door onder andere vitamine D, het werkt als een antioxidant. Als je dus niet genoeg vitamine D binnenkrijgt, kan je huid er wat ouder uitzien en jep, daar horen rimpels ook bij.

LEES OOK: Deze 6 dingen doe jij ook in je slaap én dat kan (negatief) effect hebben op je huid

3. Doffe huid

Je huid heeft bepaalde vitamines nodig om optimaal te functioneren, net als organen eigenlijk. Vitamine D draagt bij aan een gezonde, glanzende huid. Als je huid een beetje grijzig of dof oogt, of je krijgt ineens last van donkere kringen onder je oog, kan dat wel eens betekenen dat je kampt met een vitamine D-tekort.

4. Sneller zweten

Een tekort aan vitamine D kan ervoor zorgen dat je sneller transpireert. En dat hoeft niet alleen in je gezicht te gebeuren, je kunt het merken aan je hele lichaam. Daardoor wordt je huid weer sneller droog en geïrriteerd, en dat kan weer zorgen voor puistjes.

LEES OOK: Een droog, geïrriteerd gezicht na de borrel? Deze drankjes zijn funest voor je huid!

5. Droge huid

Een droge, jeukerige huid kan naast een doffe en onrustige huid ook een teken zijn van een tekort aan vitamine D. Plekken als je wangen, in en voorhoofd kunnen plekjes zijn waar je dat het snelst merkt. In het ergste geval kan een tekort ook nog eczeem veroorzaken, omdat je immuunsysteem niet meer goed functioneert.

Reageer op artikel:
Een tekort aan vitamine D: deze 5 huidproblemen kunnen erop wijzen
Sluiten