Op deze leeftijd kun je volgens experts het beste stoppen met de speen (eerder dan je denkt)

Baby groei en ontwikkeling Laurien Bleeker 30 apr 2024
Leestijd: 4 minuten

Een speen kan op latere leeftijd voor problemen zorgen, daarom is dit dé leeftijd om te stoppen met de speen.

Het ziet er zo schattig uit, een pasgeboren baby met een speentje in de mond. Baby’s hebben veel baat bij speengebruik, omdat de zuigbehoefte er vaak nog is, zelfs wanneer het buikje vol zit. Zuigen op een speen biedt ook troost en kalmeert je baby. Vaak helpt een speen ook om pijn bij krampjes te verlichten.

De speen tegen wiegendood

Verder zijn er sterke aanwijzingen dat een fopspeen het risico op wiegendood vermindert. Dit komt doordat baby’s met een speen in hun mond, minder snel met hun neus en mond naar het matras draaien. Doen ze dat wel, dan drukt de speen in hun gezicht en dat voelt niet fijn aan. Een baby leert daardoor sneller het hoofdje opzij te draaien.

Het zuigen zorgt er bovendien voor dat de tong meer naar voren komt te staan en dit houdt de luchtwegen van je kindje vrij. Ook is het zo dat kinderen die inslapen met een fopspeen, minder draaien in bed en dus minder snel onder het beddengoed terecht komen.

De nadelen van speengebruik op latere leeftijd

Vele voordelen van een speen dus, maar er zijn ook nadelen. Zo kan de kaak van je baby op de verkeerde wijze gaan groeien, wat op latere leeftijd spraakproblemen op kan leveren. Ook voor doorkomende tanden is het gebruik van een speen niet heel goed. Er kan te weinig ruimte voor kiezen ontstaan door het zuigen op een speen en er kan een overbeet ontstaan.

Dé leeftijd om te stoppen met de speen volgens experts

De nadelen kun je wel gemakkelijk tegengaan door al voor de leeftijd van één jaar te stoppen met de speen. De beste leeftijd om met de speen te stoppen is volgens verschillende experts zo tussen de zes en twaalf maanden.

Een gewoonte, dan wordt stoppen met de speen lastig

Zo adviseert preverbaal logopedist Maaske Treurniet aan LINDA.nl om te stoppen met de speen tussen de drie en zes maanden: “Vanaf dat moment neemt de zuigbehoefte af. Een speen in de mond is dan meer een gewoonte en geen natuurlijk behoefte. En we weten: een gewoonte is moeilijk af te leren.” Ze ziet het liefst dat kinderen voor de tweede verjaardag geen speen meer hebben: “Als logopedist heb ik hem het liefst voor de tweede verjaardag eruit. Alleen snappen kinderen van één jaar het niet goed, dus daarom zeg ik: doe de speen al weg voor de eerste verjaardag. En als dat niet lukt: met drie jaar moet die écht weg zijn.”

Flink volhouden

Jeugdverpleegkundige Lianne van het Centrum voor Jeugd en Gezin zegt over de leeftijd om te stoppen met de speen: “Het is slim om de speen af te bouwen als je kind tussen de negen en twaalf maanden oud is. Het gebruik van de speen is dan nog geen gewoonte. En gewoonten zijn lastig te doorbreken. Je moet er wel echt even de tijd voor nemen en soms ook flink volhouden.”

Verlatingsangst

Socioloog en slaapcoach Ewelina van Eindelijk Slapen adviseert om te stoppen met de speen voordat je baby acht maanden oud is. “Vanuit onze praktijk hebben wij ervaren dat de beste leeftijd om te stoppen met een speen is tussen 3-8 maanden en na 2,5 jaar. Dat zijn tevens de makkelijkste leeftijden om deze gewoonte te veranderen. Baby’s hebben tot 3 maanden nog sterke zuigbehoefte en daarna is speen vaak niet meer nodig. Tussen 8 maanden en 2,5 jaar kan je baby er meer aan gehecht raken en dat, in combinatie met verlatingsangsten, kan het heel moeilijk voor je baby maken om gebruik van een speen af te bouwen.”

Tips voor stoppen met de speen van een ervaringsdeskundige

Ervaringsdeskundige Laurien, moeder van drie kinderen die verslaafd waren aan hun speen: “Eigenlijk zijn wij best laat gestopt, bij alle drie pas bij drie jaar. De kinderen haalden zo veel troost uit hun speen, dat we niet eerder wilden stoppen. Ook zagen we er zelf erg tegenop om te stoppen met de speen, maar het viel heel erg mee.

De oudste twee hebben ‘m toen ze drie jaar werden, zelf weggegooid en kregen er een cadeautje voor terug. Na twee dagen vroegen ze niet meer om hun speen. Bij onze dochter ging het iets anders. Zij werd ziek, een flinke griep, en kreeg pijnlijke aften in haar mond. Ze wilde niet eten, bijna niet drinken en absoluut geen speen meer. Dus die verstopten we en nadat ze weer beter was, echt wel een week later, vroeg ze nooit meer naar haar speen…”

Dit zijn de beste hulpmiddelen bij het stoppen met de speen of het duimen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen