Draw that line! Dit wist jij nog niet over grenzen stellen

Algemeen Valéry de Voijs 16 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

Wanneer je denkt aan grenzen stellen, zul je waarschijnlijk denken aan die vriendin wat eigenlijk iets teveel van je tijd en energie opeist. Of aan die nare collega wat nét iets te lang naar je benen gaapt. Maar wist je dat je op een aantal verschillende manier je grenzen kan stellen?

Hoe moeilijk het ook is, het stellen van grenzen is super belangrijk. Door je eigen grenzen te stellen respecteer je niet alleen jezelf, maar zorg je er ook voor dat anderen je respecteren, en geen misbruik van je maken.

Verschillende ‘soorten’ grenzen stellen

Misschien ben jij wel heel goed in het stellen van je grenzen wanneer het op je privacy aankomt, maar vind je het nog wel moeilijk om je grenzen te stellen wanneer het over je emoties gaat.

1. Emotionele grenzen

Onderschat niet hoe waardevol je eigen emoties en gevoelens zijn. Als jouw schoonouders altijd negatief zijn, en jij daar dit weekend écht geen zin in hebt mag je dat best aangeven. Zullen ze vast niet heel leuk vinden, maar c’est la vie. Betekent niet dat je je als een klein kind hoeft te gedragen als jij iets tegen je zin moet doen. Maar grenzen stellen om je eigen emoties te beschermen mag best.

2. Tijd

Misschien wel één van de meestvoorkomende manieren van grenzen stellen, namelijk het geven van je tijd. Je wilt dit project op je werk echt niet verpesten, dus zit jij ‘s avonds nog met gemak uren achter je laptop, en als die vriendin in het weekend huilend opbelt dat haar relatie voorbij is, wil je er natuurlijk wel voor haar zijn.

Je snap ‘m: het is gemakkelijk om veel tijd aan anderen te geven, maar er is niets mis mee om te zeggen dat je een keertje niet kunt. Tijd is misschien wel het kostbaarste wat je hebt, so spend it wisely

3. Onderwerpen

Als jij jezelf een beetje kent, en je weet welke onderwerpen bepaalde nare gevoelens triggeren, kun je jezelf beschermen en je grenzen op tijd aangeven. Begint je zus nu alweer over jouw zwangerschapskilo’s? Dan kun je jezelf beschermen door het gesprek meteen af te kappen, of gewoon lekker weg te lopen. En zo is het in ieder gesprek waar jij emotioneel niet op in wilt gaan

4. Fysieke grenzen

Onder het stellen van fysieke grenzen vallen alle grenzen die jij stelt om jezelf of je eigendommen te beschermen. Klinkt official eh? Well…. als jouw nichtje je favo broek leent en deze na een paar maanden nog steeds niet terug heeft gegeven mag je haar daar best op aanspreken.

Waarom grenzen stellen in je relatie belangrijk is (maar hoe doe je dat?)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Mel Robbins

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme