Dit is waarom buitenspelen zo belangrijk is voor een kind

Kinderen Laurien Bleeker 16 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

Kinderen vandaag de dag spelen een stuk minder buiten dan wij ouders vroeger deden. Dit komt voor een deel doordat onze kinderen opgroeien in het digitale tijdperk en beeldschermen zeer interessant zijn voor een kind. Andere kinderen spelen weinig buiten, omdat ze in de stad wonen en ouders vinden dat het buiten niet veilig genoeg is voor een kind alleen.
Toch is het heel belangrijk voor een kind om buiten te (kunnen en mogen) spelen. Onderzoek wijst namelijk uit dat kinderen die elke dag buiten zijn, gezonder en gelukkiger opgroeien.

Hoe komt het dat buitenspelen gelukkig en gezond maakt?

Ten eerste neemt een kind buiten lekker veel vitamine D op en dat versterkt zijn immuunsysteem. Belangrijk dus! Buitenspelen zorgt er ook voor dat een kind de oogspieren kan trainen, doordat hij verder weg moet kijken dan binnen (op een beeldscherm). De kans dat je kind bijziend wordt, is dan ook een stuk kleiner als hij minimaal twee uur per dag buiten is.

8x tips om je kinderen vaker buiten te laten spelen


Natuurlijk kan je kind buiten ook heerlijk bewegen, lekker rennen, springen en klimmen. De motorische ontwikkeling wordt buiten dus goed gestimuleerd. Buiten zijn maakt je hoofd leeg, ook heel belangrijk voor een kind. Helemaal doordat alles al zo snel gaat in de tijd waarin ze opgroeien.
Daarnaast maakt buiten zijn je kind weerbaarder, want hij zal uitdagingen tegenkomen en die zelf moeten oplossen of overwinnen. Ook super voor het creatieve brein!
Speelt je kind buiten met andere kinderen? Denk dan eens aan de sociale vaardigheden die hij zal aanleren door te spelen met andere kinderen, maar ook door te overleggen, ruzie te maken en het vervolgens weer bij te leggen.
En uiteindelijk zal lekker veel buiten zijn, zorgen voor een heerlijke nachtrust. Niet alleen belangrijk voor je kind dus…

Een baby in de buitenlucht laten slapen? Ja zeker, want dit zijn de voordelen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Natuurmonumenten

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen