Een baby in de buitenlucht laten slapen? Ja zeker, want dit zijn de voordelen

Kinderen Eva ten Wolde 17 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

In Scandinavië is het de normaalste zaak van de wereld: je kleintje in de buitenlucht laten slapen. Het is een fenomeen dat inmiddels ook naar Nederland is overgewaaid – zo zijn er bijvoorbeeld steeds meer kinderdagverblijven met buitenslaaphuisjes. Er zijn ouders die misschien nog een beetje aan het idee moeten wennen, maar buiten slapen heeft een hoop voordelen voor de gezondheid van je kind!

Dít is waarom buiten slapen goed is voor je kind

Er zijn in ieder geval vijf goede redenen om het wél te doen…

1. Extra vitamine D

Een dutje in de buitenlucht is gezond! Het daglicht zorgt er namelijk voor dat het lichaam van je kind meer vitamine D aanmaakt. Dit is een vitamine die ontzettend goed is voor de weerstand en groei, maar ook een belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling van stevige botten en tanden.

2. Beter voor de luchtwegen

Als je kind last heeft van zijn of haar luchtwegen, kan de frisse lucht een hoop verlichting bieden. In de meeste huizen is de binnenlucht namelijk nog meer vervuild dan de buitenlucht… Dit komt onder andere door slechte ventilatie, chemische (huishoud)middelen en open vuur.

4 Simpele redenen waarom je baby overdag niet meer kan slapen

3. Langere en diepere slaap

Om goed in slaap te kunnen vallen, moet de lichaamstemperatuur een klein stukje dalen. En wat werkt er meer afkoelend dan een beetje frisse lucht? De koele lucht zal ervoor zorgen dat je kind in een diepere slaap valt en daardoor nog meer tot rust komt.

En nog een pluspunt: in de buitenlucht zal je kind nog sneller wennen aan omgevingsgeluiden. Daardoor kan jij straks de stofzuiger en wasmachine aanzetten, terwijl je kleintje evengoed tot rust komt in dromenland.

4. Rustgevende werking

De ruisende bladeren in de bomen en de overvliegende wolken in de lucht zijn mega rustgevend – bijna therapeutisch. Dit zorgt ervoor dat je kind nog meer kan ontspannen en uiteindelijk sneller in slaap valt. Daar heb je geen muziekmobieltje met allerlei tierelantijntjes voor nodig…

Waarom baby’s lachen en brabbelen tijdens het slapen

5. Minder snel ziek worden

Er zijn veel mensen die denken dat je ziek wordt door kou of tocht, maar dit is een misvatting. De grote boosdoeners zijn virussen en bacteriën. En in de buitenlucht is de kans dat je kind zo’n vervelend virus oppikt een stuk kleiner!

Sterker nog: als je in de winter binnenblijft, is de kans op griep of verkoudheid juist groter. De droge lucht in huis geeft virussen namelijk een hogere overlevingskans.

Bij buiten slapen staat de veiligheid altijd voorop

De veiligheid van je kind staat uiteraard te allen tijde voorop. Het is om deze reden belangrijk dat je continu zicht hebt op de slaapplek van je kind. Er moet daarnaast ook rekening worden gehouden met extreme weersomstandigheden – zo laat je een kind bijvoorbeeld niet buiten slapen bij wind, mist, regen, vorst of felle zon. Het is bovendien van belang om de kleding en het beddengoed aan te passen aan de buitentemperatuur.

Deze veiligheidsregels voor slapende baby’s moet iedere ouder weten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme