Het griepseizoen: ‘Zelfs voor een snotneus moest ik mijn dochter ophalen’

Gezondheid Wilma Groothuis 2 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

Het is al een tijdje gaande: het griepseizoen. Zowel kinderen als ouders krijgen het te pakken, soms wel meerdere keren in een korte tijd. Dat kan best lastig zijn als je als ouders werkt en je kinderen bij de kinderopvang zijn.

Met de griepgolf die heerst, steken kinderen elkaar al snel aan. Logisch dus dat de kinderopvang ook juist een plek is waar kinderen verkouden worden of de griep oplopen. Wat dan wel lastig is, is dat kinderen om de haverklap ziek zijn en de ouders hun kind moeten ophalen van de opvang.

Moeders worden gebeld

En wees eerlijk: het zijn vaak de moeders die dan gebeld worden, ook al zijn allebei de ouders aan het werk. Zij moeten hun werk laten vallen en in de auto stappen om hun kind op te halen. Niet dat zij dat niet willen doen, maar het blijft natuurlijk lastig als je werk aan het eind van de dag wel af moet zijn.

Zo vertelt Nienke dat zij tijdens dit griepseizoen met regelmaat haar dochter van de opvang moest halen, waardoor het voor haar heel lastig was om haar werk af te krijgen. “Ik kan helaas niet thuiswerken, dat is erg vervelend, anders had het mij een hoop gedoe gescheeld. Mijn baas heeft toen zelfs aangegeven dat ik niet meer zoveel vrij kon nemen, wat ik ook begrijp, maar ik kon niet anders.”

Snotneus

Volgens Nienke gaat het ook wel ver op de kinderopvang: “Zelfs voor een snotneus moest ik mijn dochter ophalen. Dat vond ik heel raar, kleine kinderen hebben toch regelmatig een snotneus?” Ook Samantha herkent het probleem. “Ik moet minimaal één keer in de twee weken mijn kind van de opvang halen. En dat is echt minimaal.”

Bij Sanne is dit ook een veelvoorkomend probleem dit griepseizoen: “Elke keer als ik denk dat we het gehad hebben, wordt er weer eentje ziek bij ons thuis. Ik kan gelukkig thuis werken, waardoor ik aardig flexibel ben. Mijn man kan dat helaas niet, waardoor het toch altijd op mij aankomt. Dat is niet erg, maar ’s avonds, als we eindelijk even tijd voor onszelf hebben, heb ik ook niet altijd meer zin om mijn laptop nog open te klappen.”

Elke kinderopvang is verschillend

Misschien herken je dit heel goed, maar misschien ook niet. Het is natuurlijk ook niet overal hetzelfde en ook elke kinderopvang is verschillend. Ook heeft het ene kind betere weerstand dan het andere. “Ik word zelden gebeld dat ik mijn zoon op moet halen, de laatste maanden is dat niet gebeurd”, vertelt Marieke.

Weer anderen herkennen het enigszins, maar daar is het gelukkig nog geen probleem. Daniëlle: “In de afgelopen maanden moest ik mijn dochter één keer ophalen van de opvang, want ze zou over de 40 graden koorts hebben. Toen ik daar kwam was ze aan het rennen, gillen en spelen. Eenmaal thuis was de temperatuur 36.6.”

Vermoeiend

Ook bij Janine viel het nog mee dit griepseizoen: “Ik moest één keer mijn zoon ophalen in de kerstvakantie. Ik had nachtdienst gehad en lag net in bed, toen ik werd gebeld dat hij had overgegeven.” Bij Maaike valt het gelukkig ook mee, al vindt ze het soms wel vermoeiend dat de zorg dan vaak op haar aankomt. “Ik word altijd als eerste gebeld, terwijl mijn partner ook best weg kan van zijn werk.”

Bijna iedereen herkent het probleem, alleen de één gewoon iets meer dan de ander. Het blijft natuurlijk een lastige periode als iedereen om je heen ziek is en jij daardoor als ouder wat flexibeler moet zijn. Gelukkig komen we steeds dichterbij het voorjaar, waardoor hopelijk de snotneuzen en de buikgriep ook gaan verdwijnen. Nog even volhouden dus!

De beste tips om griep te voorkomen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme