Had ik maar nooit… ‘Zo lang de pil geslikt’

Persoonlijk Laura Saija 27 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

In de rubriek Had ik maar nooit… laten we lezers aan het woord die spijt hebben van iets. Zo kunnen ze spijt hebben over onderwerpen binnen het ouderschap, de opvoeding en zwanger zijn. Dit keer kun je het verhaal van Jamie (29) lezen. Zij heeft spijt van de pil die zij jarenlang slikte.

“Op mijn achttiende kreeg ik mijn eerste vriendje. Ik was een laatbloeier en daarvoor had ik nooit met iemand seks gehad. Dit was ook de eerste keer met de pil in aanraking kwam. Ik ging naar de dokter om de mogelijkheden van anticonceptie te bespreken en de pil was de meest voor de hand liggend.

De pil

Op de eerst pil die ik kreeg, reageerde ik meteen heel heftig. Mijn hele gezicht kwam vol te zitten met acne. Ik probeerde echt alles om van de acne af te komen, maar het was duidelijk hormonaal. Ik ben teruggegaan naar de dokter om dit aan te kaarten en kreeg een andere pil voorgeschreven.

De dokter schreef mij een pil voor volgens haar een stuk lichter was dan de vorige. Hier kon ik absoluut geen bijwerkingen van hebben. Dat kwam volgens haar namelijk vrijwel nooit voor omdat er zo’n lage dosis hormonen in zat.

Neerslachtig

Ik dacht inderdaad dat ze gelijk had, de acne op mijn gezicht verdween namelijk meteen. Wel hield ik er littekens aan over. Tegelijkertijd begon ik me wel steeds vaker moe en neerslachtig te voelen. Ik dacht dat de neerslachtigheid te maken had met de drukke omstandigheden.

Ik deed een opleiding die veel energie van me vroeg. Ook liep mijn relatie op de klippen. Gelukkig heb ik de opleiding wel afgerond, maar met moeite. Ik voelde mij vaak futloos, neerslachtig en veel dingen kostte mij moeite.

Depressie

Na mijn opleiding hield dit gevoel aan. Terwijl de stress van de opleiding dus verdwenen was. Toen ik eenmaal een vaste baan had in een tandartspraktijk, begonnen opeens de paniekaanvallen. Uit het niets kreeg ik een paniekaanval toen ik met een patiënt bezig was.

Ik wist dat angstaanvallen met een depressie te maken hebben en aangezien ik mij al jaren neerslachtig voelde, ben ik opnieuw naar de dokter gestapt. Ze verwees mij door naar een psycholoog.

Hormonen

Voor mezelf begon ik na te gaan op welk moment het neerslachtige en futloze gevoel is begonnen. Ik kwam erachter dat dit al sinds ik begonnen was met de pil het geval was. Ik was van slag, want de dokter had me verzekerd dat ik niets van de hoeveelheid hormonen zou merken.

Ik besloot meteen om met de pil te stoppen, zodat mijn lichaam geen hormonen meer binnen zou krijgen. Het ontpillen duurde niet lang. Ik merkte vrijwel meteen dat ik me beter voelde. Ik weet niet of het psychisch was, maar ik voelde me na een paar weken al fitter.

Klachten verdwenen

Twee maanden later begon mijn eerste menstruatie en tegen die tijd waren mijn angstklachten ook bijna volledig verdwenen. Ik voelde mij een ander mens, opeens was ik energiek en had ik minder last van stemmingswisselingen.

Nu zijn we bijna twee jaar verder en heb ik een kinderwens met mijn nieuwe vriend. Ik ben blij dat de hormonen nu al een aantal jaren uit mijn lichaam zijn. Ik voel me een stuk beter.”

Bye extra hormonen: dit gebeurt er in je lichaam als je stopt met de pil

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme