Zo leert Halle Berry haar 7-jarige zoon om niet te denken in gender stereotyperingen

Kinderen Lisa van den Akker 5 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Hollywood actrice Halle Berry is niet alleen een beeldschone en steengoede actrice. Ze is ook moeder van de zevenjarige Maceo Martinez. Ze kreeg Maceo samen met haar ex Olivier Martinez van wie ze in 2016 scheidde. Onlangs besefte Halle dat ze haar zoon eigenlijk opvoedde met heel veel gender stereotyperingen, en besloot ze daar iets aan te veranderen.

Halle realiseerde zich dat ze Maceo zonder het bewust door te hebben voornamelijk had vertelt over de verschillen tussen jongens en meisjes, daarmee had ze volgens eigen zeggen ‘hem als jongen een superieur gevoel gegeven.’ Opeens besefte ze zich dat als we iets willen veranderen aan de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in de wereld, je daar al vroeg mee moet beginnen.

Het gesprek aangaan over gender

Halle zegt dat ze vervolgens de, op zulke jonge leeftijd al bestaande, ideeën over gender stereotyperingen uit zijn hoofd moest praten. Ze ging het gesprek met hem aan om zijn perspectief op gender verschillen te veranderen. Ze daagde hem uit om zichzelf af te vragen waar die stereotyperingen over jongens en meisjes eigenlijk vandaan kwamen, en of hij eigenlijk zelf geloofde dat ze waar zijn.
Halle merkt dat haar zoon door er met haar over te praten veel dieper is gaan nadenken over het onderwerp ‘gender’ in het algemeen. Hij is vastbesloten gender stereotyperingen niet zomaar te accepteren. En Halle blijft hem daarbij uitdagen en stimuleren. Soms op simpele manieren door bijvoorbeeld te vragen: ‘Waarom is dat een meisjes kleur?’

Paris Hilton is begonnen met een IVF-traject – zodat ze voor een tweeling kan kiezen

Kritiek

Maar ook via Instagram liet ze zien dat ze haar zoon geen gender stereotyperingen oplegt. Zo poste ze een filmpje van Maceo die op haar hoge hakken door het huis loopt. Het filmpje leverde haar een hoop kritiek op, maar Halle reageerde daarop heel wijs met de woorden: ‘Gewoon onschuldig wat lol maken, laten we we lachen en compassie hebben naar elkaar toe.’ Amen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Buzzfeed

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme