Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Kinderen 23 aug 2020
Leestijd: 2 minuten

Vanaf deze leeftijd kun je je pas écht dingen herinneren

Grote kans dat de herinneringen die je aan je jeugd hebt, niet verder terug gaan dan toen je drie of vier jaar oud was. Dat komt niet omdat je voor die tijd geen herinneringen opslaat, maar vooral omdat ze in de loop der jaren vervagen.

Maar vanaf wanneer maak je nu eigenlijk herinneringen die je je hele leven bijblijven?

Onthouden vanaf tien jaar

Volgens nieuw onderzoek, gedaan door psycholoog Carole Peterson en collega’s van Canada’s Memorial University of Newfoundland, komt dit doordat de herinneringen van jonge kinderen vaak ‘overgeschreven’ worden door nieuwe. Pas vanaf je tiende levensjaar onthoud je dingen die je je hele leven mee kunt dragen. Wel is het volgens Peterson mogelijk dat je door de jaren heen ‘flashbacks’ kunt krijgen naar je allereerste herinneringen, maar dat je ze niet direct herkent als iets wat je zelf hebt meegemaakt.

De test

Om beter te begrijpen hoe het geheugen van jonge kinderen werkt, onderzocht het team van wetenschappers 140 kinderen uit verschillende landen tussen de vier en 13 jaar oud, en vroegen hen hun eerste herinnering te omschrijven. Twee jaar later vroegen ze hen exact hetzelfde. Ook moesten de kinderen de leeftijd schatten waarop ze die herinnering hadden opgedaan. Om te toetsen of de herinneringen echt of verzonnen zijn, werd de verklaring van de kinderen ook aan hun ouders voorgelegd.

Het blijkt dat er maar een heel kleine overeenkomst in de herinneringen van kinderen tussen de vier en zeven jaar zat. ‘Zelfs als we vertelden wat ze ons twee jaar geleden hadden verteld, wisten sommigen van hen niet dat ze dat hadden meegemaakt’, vertelt Peterson. De meeste herinneringen kwamen met elkaar overeen in de groep van de kinderen van tien tot dertien jaar oud.

Cultureel bepaald

Wanneer je herinneringen opslaat, heeft niet alleen met de werking van je hersenen te maken, maar ook met de cultuur en het land waarin je bent opgegroeid. Zo bleek het dat Canadese kinderen zeker een jaar eerder herinneringen opslaan dan kinderen uit China. Dit zou volgens ander onderzoek komen, doordat Westerse kinderen een betere band met hun ouders hebben op communicatief vlak.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme