Deze 7 dingen zal je kind altijd onthouden als hij later groot is

Kinderen Sterre Touw 16 jan 2018
Leestijd: 3 minuten

We geven onze kinderen zoveel mogelijk goede raad en wijs advies mee als ze opgroeien. Als ze eenmaal uitvliegen is dat immers hetgeen waar ze op terug kunnen vallen als ze het eventjes niet meer weten. 

Al heb je het gevoel dat ze nooit naar je geluisterd hebben; jij bent hoe dan ook hun grote voorbeeld. Dit is wat ze er onder andere van opgestoken hebben.

LEES OOK: 10 x dingen waarover kinderen altijd jokken

1 De dingen die jullie samen deden

Hoe belangrijk het ook leek dat je zoon voor zijn derde verjaardag een tractor kreeg, daar weet hij als hij tiener is waarschijnlijk nog maar weinig van. Het zijn vooral de ervaringen die je kind onthoudt. Het samen zijn met de familie staat daarbij op nummer één. Ze zullen zich dus in plaats van het ijsje, herinneren hoe jullie daar samen – in de brandende zon – op die ene warme dag van een ijsje te aan het genieten waren.

2 De keren dat je je kind boven je telefoon verkoos

Tegenwoordig kijken we allemaal zo veel op onze telefoon dat we soms de eerste keer vlekkeloos touwtje springen of de eerste salto op de trampoline missen. Als je je telefoon weglegt en je er de volle aandacht aan besteedt om wél aanwezig te zijn bij zo’n hoogtepunt, zullen ze zich geliefd voelen. Die mailtjes en appjes komen later wel.

3 Alle complimentjes die je gaf

‘Ik hou van jou’, ‘ik ben trots op je’, ‘je bent goed zoals je bent’. Het zijn zinnetjes waarmee je ze het allerliefst overspoelt. Superbelangrijk, want door je gevoel uit te spreken, onthouden dat ze er mogen zijn en dat ze op zichzelf kunnen vertrouwen.

4 Hoe jij met moeilijke situaties omging

Kinderen nemen jou als voorbeeld als ze het even niet meer weten. Als ze zich kwetsbaar voelen, zullen ze denken aan hoe jij het probleem opgelost zou hebben. Denk aan moeilijke tijden zoals het omgaan met ziekte of verlies binnen de familie. Ze zullen zich de manier waarop jij er met hen over sprak herinneren en vanuit hier een manier vinden om er mee om te gaan.

5 De keren dat je er niet was

Hoewel dit super negatief klinkt, is het juist iets heel positiefs. Ze zullen zich de keren herinneren dat je er niet was toen ze je nodig hadden (je kunt er nu eenmaal niet altijd zijn). Denk bijvoorbeeld aan die ene logeerpartij waar ze heimwee hadden. Je kind wilde eigenlijk naar huis, maar dat kón simpelweg niet. Hoewel ze liever in mama’s armen hadden gerend, zijn ze er al ‘grote kinderen’ mee omgegaan. Dat maakte ze uiteindelijk tot meer onafhankelijke volwassenen.

LEES OOK: Kinderen die meehelpen in het huishouden worden later heel succesvol

6 De manier waarop jij en je partner met anderen (en elkaar) omgingen

Kinderen horen en zien alles. En daarmee bedoelen we álles. Hoe druk ze ook bezig zijn met hun nieuwe lego-trein; de ruzies tussen papa en mama pikken ze haarfijn op. Maar ook hoe je over andere mensen praat nemen ze van je over. Ze kijken altijd naar je en zijn een ster in het kopiëren van jouw gedrag. Ook als je je er niet bewust van bent.

7 Hoe jij met stress of druk omging

Het leven is niet altijd zorgeloos en makkelijk. Als hun schema overloopt, hun projecten nog niet af zijn en ze ook nog elke dag voor het eten moeten zorgen, kan de stress soms hoog oplopen. En guess what; ze zullen maar al te goed onthouden hebben hoe mama met die stress omging. Mama kon immers altijd álles. Dat dit niet zo is, hoeven ze niet te weten ;-).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme