Herkenbaar? De moeilijkheden van een buitenlandse liefde

Mind Yara Mens 26 jan 2015
Leestijd: 5 minuten

Een knappe exotische man, seks op hagelwitte stranden, romantische serenades en prachtige all you need is love-momenten waarbij je elkaar huilend in de armen valt. Dat zijn de dingen waar veel mensen aan denken bij een buitenlandse liefde. Toch is het bij lange na niet zo romantisch en exotisch als de meeste mensen denken. Hier een lijstje met moeilijkheden die iedereen die zelf een relatie met iemand uit het buitenland heeft of heeft gehad direct zal herkennen.

De taalbarriere

Aan het begin kan een vreemde taal natuurlijk heel sexy zijn. De manier waarop hij je naam uitspreekt, of de romantische woordjes die hij je kan leren. Maar hoe langer je een relatie hebt, hoe lastiger het wordt. Alleen in bed liggen en samen zijn is niet voldoende. Je wilt ook échte gesprekken. Over het leven, over de toekomst, over je frustraties… En wanneer je allebei een andere taal spreekt is dat behoorlijk lastig. Bovendien is het ook moeilijker jezelf te uiten. Zie maar eens uit te leggen in vreemde taal waarom je nou zo boos bent. Er zullen veel meer miscommunicaties ontstaan dan met iemand die wel dezelfde taal spreekt als jij.

Tip: Leer allebei de taal van de ander. Dus niet alleen jij zijn taal, maar hij ook die van jou. Zo kun je steeds beter met elkaar communiceren, en kunnen jullie samen een soort mengelmoes creëren van talen die alleen jullie begrijpen. Bovendien kunnen jullie dan ook steeds beter communiceren met de ander zijn thuisfront. Pluspuntje: hoe leuk is het om straks je kind ook tweetalig op te voeden?

Cultuurverschillen

Dat je allebei op een compleet andere manier bent opgevoed, kan zorgen voor veel onbegrip in je relatie. Hoe langer je een relatie hebt, hoe meer je erachter komt dat jullie normen en waardes wel erg veel van elkaar verschillen. Als je liefde zijn hele leven in een hutje in Verweggistan heeft gewoond, verwacht je dat sneller. Maar ook als je lover uit Spanje of Frankrijk komt, kunnen de cultuurverschillen al érg groot zijn. Met allebei een compleet verschillende achtergrond zul je elkaar in bepaalde opzichten gewoon écht niet begrijpen.

Tip: Als je gefrustreerd bent dat hij je niet begrijpt, besef dan waarom dat zo is. Hij doet het niet expres, maar jullie hebben nou eenmaal een andere opvoeding gehad. Dat besef alleen al is genoeg om niet boos te worden, maar gewoon met elkaar in gesprek te gaan. Vind een compromis tussen jullie twee werelden waar jullie je allebei comfortabel in voelen. Dat hoeft niet in één keer, maar groeit vanzelf.

Weinig gezamenlijk verleden

Behalve de eventuele toekomst die jullie met elkaar zien, delen jullie maar weinig met elkaar. Je hebt nog niet veel samen meegemaakt, of herkent weinig dingen die de ander in zijn leven heeft meegemaakt. Als jij een relatie hebt met je Nederlandse highschool sweetheart, weet je al zoveel meer over elkaar. Je hebt hetzelfde schoolsysteem, weet je welke belangrijke dingen er de afgelopen tijd in Nederland speelden en hebt misschien gemeenschappelijke vrienden. Bij een buitenlandse liefde is dat toch anders.

Tip: Betrek elkaar in jullie verleden. Vertel over je jeugd, de manier waarop dingen in jouw land gaan, laat dingen zien (je oude basisschool bijvoorbeeld) en verdiep je ook in het land of cultuur van de ander.

Familie & vrienden

Bij je liefde is het bij elkaar zijn (zeker in het begin) vaak genoeg. Door in elkaars armen te liggen, heb je misschien wel helemaal geen behoefte aan eindeloze gesprekken. Maar met jullie familie en vrienden is dat natuurlijk anders. Het is natuurlijk leuk als jouw nieuwe liefde een beetje connect met de dierbaren om je heen. Maar door de taal of cultuurverschillen kan dat lastig zijn. Net zoals dat jij graag ook leuk gevonden wil worden door zijn vrienden, maar je niet echt mee kan doen aan het gesprek, en kan laten zien wie jij bent.

Tip: Ga het niet uit de weg. Het is misschien makkelijk om continu samen te zijn, je vrienden maar even te laten of hem niet mee te nemen naar verjaardagen. Maar neem hem juist mee! Het begin zal moeilijk zijn, maar je zult zien dat iedereen er snel aan gewend raakt. En nogmaals: leer allebei de ander zijn taal. Dat kan al zoveel schelen!

De toekomst

Hij woont daar, jij woont hier… Waar gaan jullie later wonen? Wanneer kunnen jullie eindelijk altijd samen zijn, maar wat voor gevolgen brengt dat met zich mee? Wil jij alles en iedereen hier achterlaten voor een man, of moet hij alles achterlaten voor jou? Allemaal zorgen om de toekomst, die je met een Nederlandse liefde niet snel zal hebben.

Tip: Geniet van het moment. Natuurlijk kun je nadenken over een toekomst samen, maar wacht het nog even af. Probeer eerst te zorgen dat je langere tijd samen bent, om te kijken of het wel echt werkt tussen jullie. Daarna kan je andere stappen ondernemen om te kijken wat voor jullie de beste optie is.

Elkaar missen

Misschien wel het aller-aller moeilijkste: de tijden die je zonder elkaar doorbrengt, terwijl je zo ontzettend graag samen wil zijn. De feestdagen, het moment dat je alleen in je koude bed kruipt of als je ontdekt dat zoenen via Skype niet echt fijn is…

Tip: Denk dan toch even aan het ‘all you need is love moment’. Jouw relatie belandt in ieder geval niet in een sleur. Hoe blij ben je als je hem straks weer ziet? En hoe verliefd ben je dan weer?

Heb jij ook een buitenlandse liefde? En wat vind jij het moeilijkst? Laat het ons weten!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen