Het gezinsbudget van Jamie: ‘Door de hulp van mijn ouders kunnen Rosie en ik in Amsterdam blijven wonen’

Persoonlijk Laura Saija 28 sep 2023
Leestijd: 3 minuten

Hoe gaat ze met haar gezinsbudget om? Die moeder met vier kinderen die altijd merkkleding dragen. Of die alleenstaande moeder die toch iedere maand de eindjes aan elkaar weet te knopen. Het is een vraag die we onszelf regelmatig stellen. In deze rubriek krijgen we eindelijk de kans om ongegeneerd mee te kijken op de bankrekening van andere moeders.

Gezinsbudget van Jamie

Deze week het gezinsbudget van Jamie (28). Jamie is een alleenstaande moeder en woont samen met haar dochter Rosie in Amsterdam. Ze woont momenteel in een huurhuis met twee slaapkamers.

Hoeveel geld geef je uit aan boodschappen?

“Boodschappen probeer ik altijd zo goedkoop mogelijk te doen. Mijn dochter Rosie eet eigenlijk elke dag ongeveer hetzelfde als ik, maar dan net wat minder. Ze heeft dus niets speciaals nodig of iets dergelijks. Dat maakt het wel makkelijk, ik kook net iets meer dan dat ik zou doen als ik alleen was. Soms eten we ook een paar dagen hetzelfde, want dat vind ik makkelijk.”

Hoe veel geld geef je uit aan (kinder) kleding?

“Kleding vind ik belangrijk, ik vind het leuk als we allebei verzorgd voor de dag komen. Daarom geef ik hier zeker wel 200 euro per maand aan uit. Ik ben wel slim geworden met shoppen. Ik bijvoorbeeld alleen maar kleding in de uitverkoop en op Vinted. Ook mijn ouders kopen vaak kleding voor Rosie dus dat hoef ik dan niet uit te geven.”

Hoe veel geef je uit aan uitjes?

“Waar wij wonen heb je genoeg gratis uitjes, zoals de speeltuin en leuke evenementen die georganiseerd worden zoals foodfestivals. Vaak heb je daar ook wel een gratis springkussen of iets dergelijks staan. Zo kijk ik een beetje rond wat er wordt georganiseerd in de stad en dat zijn onze uitjes dan. Het enige wat we dan uitgeven is een paar euro voor een ijsje of iets dergelijks.”

Hoe veel geld geef je uit aan speelgoed?

“Speelgoed koop ik eigenlijk nooit, alleen op verjaardagen. Ik ben van mening dat kinderen niet veel speelgoed nodig hebben. Daarnaast hebben we een klein huis en als er iets in komt, moet er dus ook iets uit. Soms mag Rosie bijvoorbeeld een stuk speelgoed naar de kringloop brengen en dan daar iets anders uitzoeken.”

Wat is het duurste dat je voor je kinderen hebt gekocht?

“De kinderwagen was veruit het duurste wat ik gekocht heb sinds Rosie is geboren. Die was met alles erop en eraan 1200 euro. Duurzaam is hij wel, want ik gebruik hem af en toe nog steeds als we bijvoorbeeld lang moeten wandelen.”

Hoe veel spaargeld heb je?

“Momenteel heb ik geen spaargeld. Ik had een paar honderd euro gespaard, maar dat hebben we uitgegeven aan onze vakantie naar Ibiza. Gelukkig weet ik dat mijn ouders altijd bij kunnen springen als de wasmachine bijvoorbeeld opeens kapot gaat of er een dure rekening komt.”

Wat is jouw beste spaartip?

“Als je een doel voor ogen hebt, lukt het sparen wel. Zomaar een bedrag per maand sparen zonder reden, dat lukt niet.”

Grootste financiële meevaller of tegenvaller?

“Mijn grootste meevaller is dat mijn ouders vaak boodschappen voor ons meenemen en ook dus veel kinderkleding kopen voor Rosie. Dat scheelt mij enorm veel geld per maand en ik ben ook heel erg dankbaar dat dit op deze manier kan. Door de hulp van mij ouders kan ik samen met Rosie blijven wonen in Amsterdam in de buurt van vrienden. Ik zou het heel erg vinden als ik weer terug zou moeten naar mijn geboortedorp, het leven in Amsterdam vind ik veel te gezellig.”

Het gezinsbudget van Dionne (43): ‘We moesten rekeningen betalen van de kinderspaarrekening’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme