Tessa (34) is bewust kinderloos: ‘Ik laat mij steriliseren’

Persoonlijk Laura Saija 28 sep 2023
Leestijd: 3 minuten

Tessa weet al vroeg dat ze geen kinderen op de wereld wil zetten. Een kinderwens is er door de jaren heen ook nooit meer gekomen. Nu ze vierendertig is, heeft ze de beslissing gemaakt op zich te laten steriliseren. “Al mijn vriendinnen hebben inmiddels wel kinderen en ik moet er nog steeds niet aan denken.”

“Eigenlijk wist ik toen ik twintig was al dat ik geen kinderen wilde. Mijn familie en vrienden weten dat ook, want ik heb er nooit een geheim van gemaakt. Ze vertelden mij dat het moedergevoel nog wel zou komen. Als ik dertig was zou ik klapperende eierstokken hebben, zei iedereen. Inmiddels ben ik vierendertig en ik wil nog steeds geen kinderen.

Anticonceptie

Sinds een paar maanden heb ik last van mijn spiraal. Ik voel vaak pijn en ik ben er van overtuigd dat mijn seksdrive minder wordt door de hormonen van het spiraaltje. Omdat ik het liefst geen hormonen meer in mijn lijf wil, begon ik na te denken over andere manieren van anticonceptie. Het condoom bleek de meest voor de hand liggende oplossing.

Ik heb een vaste relatie en ik weet nu al dat ik het condoom niet consequent ga gebruiken. Toen begon het idee van steriliseren in mij op te borrelen. Omdat het best een grote ingreep is, was het natuurlijk niet een beslissing die over één nacht ijs gaat.

Bewust kinderloos

Het feit dat ik op mijn vierendertigste nog steeds geen klapperende eierstokken heb, zegt voor mij genoeg. Ook omdat al mijn vriendinnen inmiddels wel kinderen hebben en ik er nog steeds niet aan moet denken. Ik vind hun kinderen geweldig, ze mogen ook altijd bij mij over de vloer komen of komen logeren. Voor mezelf vind ik de verantwoordelijkheid van kinderen opvoeden te groot, ik vind het prima om alleen voor mezelf te moeten zorgen. Ook vind ik niet dat de wereld een hele fijne plek is om nog meer kinderen op te zetten.

Mijn vriend is bijna tien jaar jonger dan ik. Ook hij heeft geen kinderwens. Toch zou ik hem niet vragen om zich te laten steriliseren. Ik vind dat hij daar te jong voor is en hij vindt dit zelf ook. Wat als hij over tien jaar toch kinderen wil? Als hij dat tegen die tijd zou willen, zou ik hem nooit in de weg staan. Ik heb dat lot geaccepteerd.

Mijn vriend steunt wel mijn beslissing om me te laten steriliseren. Hij begrijpt de keuze omdat hij er ook precies zo over denkt. Toen we vier jaar geleden een relatie kregen, lagen wij hierover al op één lijn. We hebben het er de afgelopen maanden nog goed met elkaar over gehad.

Steriliseren

Vorige week had ik een afspraak bij de huisarts en zij heeft mij voor het steriliseren doorverwezen naar de gynaecoloog in het ziekenhuis. De wachttijd voor zo’n ingreep is ongeveer een half jaar. Bij de behandeling worden de eileiders dichtgemaakt. Als ik de huisarts moet geloven, is er niet een hele lange herstelperiode nodig voor de ingreep.

Tot ik aan de beurt ben, laat ik mijn spiraal zitten. Ik wil hem er niet uit laten halen en een half jaar condooms gebruiken met de kans dat ik per ongeluk zwanger word.”

Wel of geen kinderen? 3x vrouwen hebben spijt van hun keuze

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme