Dit leer je als je als eerste van je vriendinnen mama wordt

Zwanger Redactie 17 aug 2021
Leestijd: 3 minuten

Er is er altijd één iemand in de vriendinnengroep die als eerste mama wordt. Sommige vriendinnen zijn nog aan het feesten, andere zijn al lang gesetteld en denken nog niet aan kinderen of ze kiezen voor een kinderloos bestaan. Als eerste moeder worden is bijzonder, je draagt een geheim met je mee waar je vriendinnen geen weet van hebben…

Mijn sociale leven bestaat uit twee vriendinnengroepen en nog wat losse aanwinsten. Niemand in die groepen was moeder. Ik was de eerste en dat is, buiten dat moeder worden heel bijzonder is, vrij speciaal. En wel om deze redenen:

1. Jij hebt iets meegemaakt wat zij (eventueel) nog moeten meemaken

Je weet hoe het voelt om te bevallen. Mannen weten het niet en ook voor je kinderloze vriendinnen is het een raadsel. Het gevoel dat je lichaam het overneemt van je en letterlijk een nieuw leven uit je haalt, is onbeschrijfelijk.

2. Ze worden familie van je

En van je kind. Automatisch worden ze ‘tantes’ genoemd en zo voelen ze zich ook. Wellicht passen ze weleens op en overspoelen ze jouw zoon of dochter met cadeaus. Laat ze maar gaan, dat vinden ze alleen maar leuk! Overigens zei vriendin S. laatst wel dat ze dat hele tantegedoe maar lastig vond. Ze was gewoon S. Daar heeft ze een punt.

3. Je wordt een wandelende encyclopedie

Omdat er nog niemand kinderen heeft, google je alles. Jij bent plots een informatiebron die geraadpleegd kan worden wanneer zij zwanger zijn. En dat is een hele eer.

4. Jij wordt de perfecte host

Vroeger waren jullie tot in de vroege uurtjes aan het dansen. De stamkroeg werd je tweede huiskamer en je kon je verkneukelen op de zaterdagavond. Maar hé, we zijn geen 18 meer, dus die thuisdiners zijn een prima alternatief. Bij jou dan natuurlijk, want er ligt er een te slapen.

5. Je voelt je af en toe eenzaam

Er was een periode dat mijn geliefden dachten: ‘Ze zal wel moe zijn’ of ‘Ze kan toch niet weg’. Heel begrijpelijk, maar ik voelde me daardoor weleens eenzaam. Ik was niet moe en ik kon best even weg! Aan de andere kant wil je misschien ook gewoon thuisblijven.

6. Je baby is het middelpunt van jouw wereld, niet van die van hen

Je kunt je geluk niet op met zo’n klein wezen. Honderduit wil je erover vertellen, maar hier zit niet altijd iedereen op te wachten, vooral niet als ze nog helemaal niet bezig zijn met kinderen. Alles is nieuw, dus dat wil je delen, ook al heb je met jezelf afgesproken dat je het er vanavond even niet over wil hebben. Doe het in ieder geval zo, dat je je interesse in je vrienden niet verliest.

7. Vriendschappen veranderen en dat is oké

Het is oké dat je niet meer ‘zomaar’ de deur achter je kunt sluiten. Het is oké dat je even niet weet waar de gesprekken over gaan, omdat je je vriendinnen de afgelopen twee weken niet hebt gezien. Het is oké dat zij niet altijd enthousiast mee kunnen gaan in jouw ‘eerste-stapjes-verhaal’. Het is allemaal oké, want echte vriendschappen zijn gebaseerd op begrip, vertrouwen en oprechtheid. Vriendschappen verwateren wanneer iemand zich in een andere levensfase bevindt. Zorg ervoor dat je blijft focussen op de dingen die jullie met elkaar gemeen hebben. Accepteer elkaar en waardeer elkaar, dan komt alles goed.

Deze moeder brak met haar beste vriendin en het was de beste keuze ooit

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen