Baarschaamte is nu een ding, heb jij er last van?

Mind Lisa van den Akker 18 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

De wereld is vol en kinderen krijgen is slecht voor het klimaat. Daarom hebben steeds meer jonge mensen last van baarschaamte. Zo erg zelfs, dat een deel van de jongeren hierdoor geen kinderen wil krijgen.

We zijn allemaal bezig met het klimaat, want laten we eerlijk zijn, erg goed lijkt het daar momenteel niet mee te gaan. Daarom worden mensen zich steeds bewuster van hun eigen ecologische voetafdruk. Trots zeggen dat je vlees eet of vijf keer per jaar het vliegtuig pakt, nee, dat zit er allang niet meer in. Inmiddels zijn we namelijk wel gewend aan de vlieg- en vleesschaamte, maar ook het gevoel van baarschaamte groeit onder de bevolking.

Baarschaamte

Uit recent onderzoek aan de universiteit van Bath blijkt dat maar liefst 39 procent van de jongeren geen kinderen wil vanwege de klimaatcrisis. En uit cijfers van het CBS blijkt dat jongeren en mensen in de leeftijd van 25 tot 35 jaar, zich vaker zorgen lijken te maken over het klimaat en toekomstige veranderingen daarin, meldt NPO Radio 1. Dat ze geen kinderen willen krijgen betekent overigens niet dat de jongeren geen kinderwens hebben. Een gedeelte van hen geeft aan wel degelijk kinderen te willen, maar dit weegt niet op tegen de zorgen die zij hebben ten opzichte van de klimaatcrisis.

Zelf heb ik als moeder van vier kinderen al regelmatig te maken gehad met baarschaamte. Niet dat ik dit gevoel zelf zozeer herken – ik weet namelijk dat ik op andere manieren mijn steentje bijdraag en mijn ecologische voetdruk verminder – maar wel door opmerkingen van anderen. Tijdens de zwangerschap van mijn vierde kreeg ik regelmatig opmerkingen (hier lees je ze allemaal) van mensen over het feit dat kinderen krijgen slecht is voor het milieu en dat de wereld al zo vol is.

Bang voor de toekomst

Niet alleen maken jonge mensen zich zorgen over de impact van het krijgen van kinderen op het klimaat, ze zijn ook bang voor de toekomst van hun eventuele kinderen. Als ik kinderen krijg, in wat voor een wereld komen zij dan terecht? Een vraag die ook menigeen die al kinderen heeft zichzelf misschien ook weleens stelt.

Naast alle andere afwegingen die je maakt wanneer je nadenkt over het krijgen van kinderen, komt daar dus nu nog het klimaatcrisis als overweging bij. Wij zijn benieuwd of dit de komende jaren ook echt zal leiden tot een krimp in de geboortecijfers…

Zijn kinderen méér bezig met het klimaat dan hun ouders? Volgens dit onderzoek wel

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme