Dit is waarom je jouw kind nooit alleen achter wil laten in de auto (óók niet met de ramen open)

Kinderen Lisa van den Akker 28 jun 2022
Leestijd: 3 minuten

Hoewel vrijwel iedereen weet hoe gevaarlijk het is om een kind alleen achter te laten in een auto, gebeurt het toch nog steeds. Gemiddeld sterven er zelfs zo’n 34 kinderen per jaar aan een hitteberoerte in een auto in Amerika, in 2019 waren dat er zelfs 52! Ongelofelijk, maar waar. In dit artikel vertellen we je waarom je kind achterlaten in een auto eigenlijk zo gevaarlijk is.

Natuurlijk worden niet al deze kinderen bewust achtergelaten in de auto, soms worden ze simpelweg vergeten door hun ouders. Iets wat in feite iedereen zou kunnen gebeuren. Zo was onlangs nog in het nieuws hoe een vijfjarig jongetje uit Texas overleed nadat zijn moeder vergat om hem uit de snikhete auto te halen en hem vervolgens drie uur lang liet zitten.

Naast dat kinderen soms vergeten worden, of bewust even worden achtergelaten, gebeurt het ook regelmatig dat kinderen zélf in een auto gaan zitten. Dit was in Amerika het geval bij zo’n 38 procent van de overlijdensgevallen van kinderen door oververhitting in de auto.

Een kind achterlaten in de auto

Laten we voorop stellen dat het nooit veilig is om een ​​kind zonder toezicht in een auto achter te laten. Zelfs als de ramen open zijn of het voertuig in de schaduw geparkeerd staat kunnen de binnentemperaturen in de auto namelijk al snel gevaarlijke niveaus bereiken.

Zelfs op dagen met milde temperaturen kan de hitte in een gesloten voertuig binnen een uur gevaarlijke niveaus bereiken,
Uit onderzoek blijkt namelijk dat zelfs als het buiten maar 16 graten is, de temperatuur in een gesloten auto in slechts één uur op kan lopen tot meer dan 40 graden. Een extreem gevaarlijke en mogelijk dodelijke temperatuur voor een kind.

Hitteberoerte bij kinderen in de auto

Gevolg van die hoge temperatuur in de auto? ‘Hyperthermie‘, de medische term voor het overlijden aan een hitteberoerte. Kinderen zijn extra kwetsbaar als het gaat om een hitteberoerte. De lichaamstemperatuur van een jong kind stijgt namelijk drie tot vijf keer sneller dan die van een volwassen persoon, doordat zij nog niet goed kunnen zweten. De kans op een hitteberoerte is aanwezig wanneer de omgevingstemperatuur boven de 35 graden komt omdat het lichaam de warmte dan moeilijker kwijt kan. Een hoge luchtvochtigheid verhoogt de kans op een hitteberoerte ook nog eens.

Dit is wat er gebeurt

Dit filmpje laat zien wat er gebeurt met een volwassene die te lang in een opgesloten, bloedhete auto zit.

En dit realistische filmpje wat er met een kind gebeurt. Om stil van te worden.

Hoe zorg je ervoor dat je jouw kind niet vergeet in de auto?

Nu je dit weet zal je waarschijnlijk je kind niet meer bewust achterlaten in de auto. Maar dan kan het nog steeds gebeuren dat je jouw kind vergeet, zeker als ze slapen of stil zijn, maar ook als je erg druk bent of als dingen anders lopen dan normaal. Een telefoon die afgaat of gedachtes die overal zijn behalve in de auto. Afleidingen kunnen ervoor zorgen dat je de kinderstoel uit het oog verliest.

Wat te doen?

Ook al ben je nog zo op je hoede en vergeet je nooit iets, zie hieronder een paar ‘tips’ die je helpen om je kind niet te vergeten.

1. Leg je schoen op de achterbank

Het klinkt idioot, maar dit is wel dé manier om de achterbank te checken.

2. Leg iets kind-gerelateerds naast je

Een luier, knuffel of babydoekje.

3. Praat tegen je kind

Ongeacht-ie slaapt of niet. Praten zorgt ervoor dat je hem of haar in ieder geval niet vergeet.

Rita: ‘Ik ben die moeder die haar kind achterliet in een warme auto’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme