Schokkend: ook abortus voor buitenbaarmoederlijke zwangerschap is strafbaar in Amerika

Gezondheid Lise Steegmans 28 jun 2022
Leestijd: 4 minuten

Nu het abortusrecht is afgeschaft door de Supreme Court in de Verenigde Staten van Amerika, is abortus strafbaar in het meerendeel van de Amerikaanse staten. Daarmee is ook het abortusrecht voor buitenbaarmoederlijke zwangerschappen komen te vervallen.

En dat is op zijn zachtst gezegd zorgwekkend. Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap brengt grote gezondheidsrisico’s met zich mee.

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap en het abortusrecht

Vorige week is het landelijke recht op abortus geschrapt in Amerika. Dat betekent dat Amerikaanse staten nu zelf kunnen bepalen hoe ze abortus regelen. In het merendeel van de staten betekent dit, zoals het er nu naar uit ziet, dat het recht op abortus wordt ingeperkt.

De wetgeving kan per staat verschillen. Zo is in Alabama is abortus niet meer toegestaan vanaf het moment dat ‘een vrouw weet dat ze zwanger is’. In Georgia, Ohio, Kentucky, Mississippi en Louisiana is abortus na zes weken verboden, dus voordat veel vrouwen weten dat ze zwanger zijn.

In Alabama zijn vrijwel alle abortussen verboden, ook het afbreken van een zwangerschap na verkrachting of incest. Ook is een abortus van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap verboden. Tenzij een vrouw ernstig in gevaar is, is een abortus toegestaan. Daar zit de crux: een buitenbaarmoederlijke zwangerschap ís een ernstig gevaar voor een vrouw. Een abortus is een essentiële medische ingreep voor iemand met een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Behandelmethodes buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Zodra er een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is vastgesteld, is er sprake van een ernstige situatie. De eileider kan door de groeiende embryo scheuren, waardoor interne bloedingen kunnen ontstaan. Een embryo uit een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is nooit levensvatbaar, wel levensbedreigend voor de vrouw. Daarom is het zaak om dit zo snel mogelijk te behandelen. Doorgaans wordt er een keuze gemaakt tussen de onderstaande behandelmethodes:

Methrotrexaat

De arts kan er voor kiezen om je te behandelen met injecties Methrotrexaat (MTX). Het vruchtje zal hierdoor afsterven en zal via de baarmoeder worden afgestoten. Bij ongeveer 7 tot 8 van de 10 vrouwen heeft dit succes.

(Kijk)operatie

Bij een laparoscopie wordt er een dunne naald via een incisie onder de navel in de buikholte gebracht, om met een camera te kijken of de buitenbaarmoederlijke zwangerschap gelokaliseerd kan worden. Als het vruchtje herkend wordt en als het groot genoeg is, zal het weggehaald worden.

Beide opties zijn met het afschaffen van het abortusrecht verboden. Dan rest er nog de laatste optie, die van geen behandeling. In sommige gevallen kiezen artsen voor geen behandeling van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Dit doen ze als je nog niet veel klachten hebt, de embryo klein is, er geen hartslag waarneembaar is en de zwangerschapshormonen in je lichaam al afnemen. De hoop is dat het lichaam de embryo zelf afstoot. Het is dan wel heel belangrijk dat artsen je in deze periode nauwlettend in de gaten houden, door middel van regulier bloedonderzoek en lichamelijke checks.

Strafbaar

De reden dat veel artsen wachten met het aborteren van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap (ectopic pregnancy) is omdat zij strafbaar zijn nu het abortusrecht is afgeschaft. Wanneer een arts een abortus uitvoert, riskeert hij een gevangenisstraat van 10 tot 99 jaar. Dat besef maakt op social media veel los.

Abortus in Nederland: wat zijn precies de regels?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme