Rachelle Weiler
Rachelle Weiler Gezondheid 12 dec 2019
Leestijd: 3 minuten

Behandeling van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap: dit zijn de opties

Als je de diagnose buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebt gekregen, betekent dit dat de embryo niet in de baarmoeder is ingenesteld, maar hierbuiten. De zwangerschap kan nooit voldragen worden en brengt grote gezondheidsrisico’s met zich mee voor de moeder.

Zodra er een buitenbaarmoederlijke zwangerschap (EUG) is vastgesteld, is er sprake van een ernstige situatie. De eileider kan door de groeiende embryo scheuren, waardoor interne bloedingen kunnen ontstaan.

Wat houdt de behandeling van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap precies in?

De diagnose van een EUG

Het is doorgaans lastig om een EUG vast te stellen. Vaginale bloedingen kunnen namelijk ook lijken op een miskraam, en pijn op een blindedarmontsteking. Maar een buitenbaarmoederlijke zwangerschap kan met meer symptomen duidelijk worden. Die symptomen lees je hier.

De diagnose wordt gesteld door middel van:

Lichamelijk onderzoek

Door middel van lichamelijk onderzoek wordt vastgesteld of er spanning staat op de buik. Er zal door druk- en loslaatoefeningen worden gekeken of het gebied gevoelig is. Ook zal er gecheckt worden of er sprake is van koorts, een lage bloeddruk en een hoge hartslag.

Vaginale echo

Met een vaginale echo kan er worden gekeken of de embryo zich wel of niet in de baarmoeder heeft ingenesteld. Als dit niet het geval is, maar zwangerschapstesten slaan wel positief uit, is de kans op een EUG aanwezig.

Bloedonderzoek

Door middel van bloedonderzoek kan er achterhaald worden in welke mate het zwangerschapshormoon aanwezig is in je bloed, en of dit afneemt. Als de embryo niet door kan groeien in de eileider, zal je lichaam steeds minder HcG aanmaken.

Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap komt gelukkig niet vaak voor. Wel lopen sommige vrouwen een groter risico. Dat lees je in dit artikel.

Behandeling van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Als een buitenbaarmoederlijke zwangerschap eenmaal is vastgesteld, is het zaak om dit snel te behandelen. Doorgaans wordt er een keuze gemaakt tussen de onderstaande behandelmethodes:

Methrotrexaat

De arts kan er voor kiezen om je te behandelen met injecties Methrotrexaat (MTX). Het vruchtje zal hierdoor afsterven en zal via de baarmoeder worden afgestoten. Bij ongeveer 7 tot 8 van de 10 vrouwen heeft dit succes. Gedurende de verschillende injecties zal het HgC hormoon in het bloed verder afnemen, totdat deze nagenoeg weg zijn.
MTX is een medicijn dat ook wordt gebruikt tijdens chemokuren voor kanker en voor de behandeling van reuma. Het zijn heftige medicijnen, waar je de nodige bijwerkingen van kan ondervinden.

  • Moeheid
  • Misselijkheid
  • Geïrriteerde huid
  • Een geïrriteerde mond door aften
  • Diarree en buikpijn

Het is raadzaam om jezelf tijdens een behandeling met MTX rust te gunnen, en niet teveel hooi op je vork te nemen. Verzorg je mond en tanden goed en regelmatig, blijf uit de zon, drink veel water en geen alcohol.

MTX kan daarnaast schadelijk zijn voor ongeboren kinderen, dus wacht zeker 3 maanden na de laatste injectie met opnieuw zwanger worden.

 

(Kijk)operatie

Bij een laparoscopie wordt er een dunne naald via een incisie onder de navel in de buikholte gebracht, om met een camera te kijken of de EUG gelokaliseerd kan worden. Als het vruchtje herkend wordt en als het groot genoeg is, zal het weggehaald worden. De kans is groot dat het getroffen deel van de eileider ook verwijderd zal worden. Herstel van een laparoscopie ligt tussen de 2 en 6 weken.

In sommige gevallen kiezen artsen voor geen behandeling van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Dit doen ze als je nog niet veel klachten hebt, de embryo klein is, er geen hartslag waarneembaar is en de zwangerschapshormonen in je lichaam al afnemen. De hoop is dat het lichaam de embryo zelf afstoot.
Wel wordt je in deze periode nauwlettend in de gaten gehouden door artsen, door middel van regulier bloedonderzoek en lichamelijke checks.

Zwanger worden na een buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Het is mogelijk om na een buitenbaarmoederlijke zwangerschap weer zwanger te worden. Wel zijn er bepaalde factoren waar rekening mee gehouden moet worden. Deze lees je hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme