Geloof ons: verzamel deze mensen om je heen als je zwanger wil worden

Mind Rachelle Weiler 11 dec 2019
Leestijd: 3 minuten

Voordat je ging proberen om zwanger te worden, heb je misschien wel gedacht dat het proces gemakkelijk zou zijn. En voor sommige ouders is dat het ook! Maar voor de meeste geldt dat het veel tijd, frustratie en geduld kost. Daarom is de juiste steun zo belangrijk.

Omdat het proces van zwanger worden zowel fysiek als mentaal veel van je vraagt, is het belangrijk om een selecte groep mensen om je heen te verzamelen die je kunnen helpen, adviseren, en simpelweg naar je luisteren.
Misschien wil je het nieuws dat jij en je partner een kindje proberen te krijgen wel aan de grote klok wil hangen. Doe wat goed voelt. Maar als je dat niet van plan bent, voorzie jezelf dan in ieder geval van de volgende mensen in jouw circle of trust.

Je partner

Een inkopper, want in de meeste gevallen heb je je partner hard nodig om überhaupt zwanger te worden. Maar er zit een groot verschil tussen een paar keer per maand seks hebben op het juiste moment, en het zijn van elkaars steun en toeverlaat in het proces.
Jullie proberen samen een kindje te krijgen, dus probeer het project ook zo te zien. Voel je je op bepaalde momenten onzeker of gefrustreerd? Praat daar dan over met je partner. De kans is groot dat ook hij of zij te maken heeft met gevoelens van onzekerheid. De 5 meest voorkomende zorgen van partners tijdens het zwanger worden zullen je misschien verbazen, maar vereisen ook aandacht van jou.

Een (huis)arts

Als je nog niet zwanger bent, is de kans klein dat je al een gynaecoloog of verloskundige spreekt. Maar het kan verstandig zijn om je huisarts op de hoogte te brengen van jullie plannen. Deze kan je adviseren en je eventueel doorsturen als een zwangerschap langer uitblijft dan normaal. Als zwanger worden in jouw geval een uitdaging is, zal je sneller te maken krijgen met een gynaecoloog of fertiliteitsarts. Deze zal ook vragen naar jouw emotionele toestand, en in hoeverre stress, onzekerheid of angst het proces mogelijk beïnvloeden. Wees hier eerlijk over, jouw arts probeert te helpen waar kan.

De vriendin die in hetzelfde schuitje zit

Dat zwanger worden soms een lange adem vereist, weten we allemaal. Dan is het gedurende dit proces wel zo fijn om frustraties te kunnen delen met een vriendin die ook zwanger probeert te worden. Niemand zal de onzekerheid en spanning van de twee weken na de eisprong beter begrijpen als zij. Zelfs partners kunnen dit niet volledig snappen, omdat het proces zich simpelweg niet in hun lichaam afspeelt.
Daarnaast zijn er maar weinig vrouwen die de frustratie van het zwanger worden in het eerste stadium al delen met familie. Daarom spelen vriendinnen zo’n belangrijke rol.

Een vriendin die compleet andere dingen aan haar hoofd heeft

Hoewel een vriendin die ook zwanger probeert te worden heel waardevol is, heb je er ook eentje nodig die dat (nog) niet wil! Het komt vaak voor dat vrouwen met een kinderwens zich onbedoeld blind staren op het project, waardoor er soms te weinig oog is voor andere zaken.
Maar er zullen momenten komen dat je er misschien even helemaal klaar mee bent, en je juist niets liever wil dan praten over niet-babygerelateerde zaken. De vriendin die juist met hele andere dingen bezig is, kan je die afleiding geven. Door af en toe andere dingen te doen en te denken, zal je beter in staat zijn om het proces wat te relativeren.

Een online community

Soms kan zwanger worden voelen als een eenzaam proces. Veel mensen delen hun kinderwens niet, en grote kans dat -voor je gevoel- iedereen in je omgeving binnen één maand zwanger is. Een online community zal je laten zien dat je absoluut niet de enige bent. Over elk denkbaar onderwerp zal je een community kunnen vinden die bereid is om met je mee te denken. Ben je zelf niet zo’n reageerder? Helemaal niet erg. De verschillende forums zijn een schat aan informatie, waardoor je jezelf kan voorzien van de broodnodige info. Ook kunnen andermans hoopvolle verhalen je misschien weer motiveren om vol goede moed de volgende ronde in te gaan!

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen