Dit zijn de symptomen van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Gezondheid Rachelle Weiler 26 nov 2019
Leestijd: 4 minuten

Na bevruchting heeft de eicel zich met succes ingenesteld in je baarmoeder en is aan het groeien. Toch is dit niet altijd zo. Wat zijn de symptomen van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap? 

Als er sprake is van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap (EUG), betekent dit dat de bevruchtte eicel zich buiten de baarmoeder heeft ingenesteld. Dit betekent dat de eicel zich waarschijnlijk in de eileider heeft genesteld -hier is sprake van in 98% van de gevallen- of bovenop de eileider, in de baarmoederhals of in de buikholte.

De symptomen van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap

In de eerste dagen of weken na de positieve test, zal je nog niet veel verschil merken met een reguliere zwangerschap. De bevruchte eicel die zich -waarschijnlijk- in de eileider heeft ingenesteld, is nog heel erg klein.
Je lichaam maakt het zwangerschapshormoon gewoon aan, waardoor je net zoveel last kan hebben van zwangerschapskwaaltjes als bij een normale zwangerschap.

Er gaan zich echter problemen voordoen op het moment dat de embryo gaat groeien. De eileider is heel erg dun, waardoor deze op spanning komt te staan.

Bloedverlies

Zodra de eicel zich innestelt in de eileider, kan dit een bloeding veroorzaken. Omdat er hier echter geen opgebouwd baarmoederslijmvlies klaarligt voor de embryo, zal deze niet genoeg voeding krijgen. Daardoor zal de embryo achterblijven in groei of sterven.

Het baarmoederslijmvlies dat in de baarmoeder klaarlag, zal bij afwezigheid van de embryo gaan loslaten. Hierdoor ontstaat ook een bloeding. Deze bloeding lijkt daardoor op een miskraam, wat gevaarlijk kan zijn.
Je ervaart misschien pijn, maar denkt dat dit door deze miskraam komt. De embryo zit echter nog steeds in je eileider.

Pijn

Naarmate de embryo langer in de eileider zit, zal je steeds meer pijn ervaren. Voornamelijk aan de linker- of rechterkant. Vanaf week 5 van je zwangerschap kan je hier last van krijgen, tot ongeveer 12 weken. Maar de meeste EUG’s openbaren zich tussen de 7 en 8 weken. Pijn is dus een van de belangrijkste symptomen van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

De pijn zal steeds verder toenemen, totdat de eileider mogelijk scheurt. Dit gaat gepaard met veel pijn. Een inwendige bloeding ontstaat, waarbij de buikholte zich vult met bloed. Dit kan tussen de 30 en 60 minuten fataal zijn. Heb je dus pijnklachten? Meld dit direct bij je arts of verloskundige!

Duizeligheid en flauwvallen

Zodra zich een interne bloeding voordoet, kan je snel bloed verliezen. Hierdoor ontstaat bloedarmoede, waardoor je duizelig kan worden en flauw kan vallen. Ook trek je hierdoor wit weg in je gezicht, je kan koud en klam worden, koorts krijgen, je bloeddruk daalt en je hartslag gaat omhoog.

Pijn in je schouder

Als een eileider onder druk van een EUG scheurt, komt er bloed in de buikholte. Dit prikkelt het buikvlies en dat wordt opgevangen door de zenuw van het middenrif. Deze zenuw is een zijtak van de schouderzenuw. Hierdoor kan je veel last krijgen van je schouder. Als je dit opmerkt in combinatie met bovenstaande symptomen, moet je zo snel mogelijk een ambulance bellen en naar het ziekenhuis gaan.

Hoevaak een buitenbaarmoederlijke zwangerschap voorkomt en wie er het meeste risico op loopt, lees je in dit artikel.

Een sub-acute en acute EUG

Op het moment dat je een positieve zwangerschapstest in handen hebt en daarna klachten krijgt, kunnen deze onderverdeeld worden in een sub-acute EUG en een acute EUG.

Een sub-acute EUG

Dit betekent dat je klachten hebt, maar dat de eileider (nog) niet gescheurd is.
Je ervaart pijn, je hebt vaginale bloedingen, je ervaart pijn in je schouder, je bent misselijk, je voelt een constante druk op je endeldarm, alsof je moet poepen en je hebt pijn op je buik op de plek waar je baarmoeder zit.

Zodra je deze symptomen van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap ervaart, is het zaak om zo snel mogelijk naar het ziekenhuis te gaan. Waarschijnlijk is je eileider nog niet gescheurd en is er nog geen sprake van een interne bloeding. Maar dit kan ieder moment gebeuren.

Een acute EUG

De eileider rekt zover uit, dat deze scheurt. Een interne bloeding ontstaat, waardoor er wel tot 3 liter bloed in je buikholte kan stromen. Je bloeddruk daalt, je hebt een zwakke pols, een hoge hartslag, je zweet, hebt koorts en bent bleek. Je kan ieder moment flauwvallen.
Bel direct een ambulance en ga zo snel mogelijk naar het ziekenhuis.

Eenmaal aangekomen in het ziekenhuis zal je direct onderzocht worden, en is de kans groot dat er een EUG wordt vastgesteld. Wat gebeurt er daarna? Dat lees je in dit artikel.

Lees ook: zwanger worden na een buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Bron: Freya

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme