Ho, wacht eens even. Het mutsje op (vlak na de geboorte) is helemaal niet nodig!

Baby florine duif 20 nov 2016
Leestijd: 2 minuten

Zodra je baby geboren is, krijgt het vrijwel steevast een muts op het bolletje. Met de achterliggende gedachte dat hij of zij de lichaamstemperatuur niet kan reguleren. Maar is zo’n muts nou wel zo verstandig? En moet de muts ook op in bed? Experts vinden er iets anders van dan eerder het geval was.

Even terug naar de muts. Waarom krijgen pasgeborene een mutsje op? Een kleintje verliest gemakkelijk en snel warmte en aangezien het hoofd in vergelijking met het lichaam vrij groot is, verliest de baby het snelste warmte via het hoofd. Daar komt bij dat het hoofd na de geboorde vaak iets vochtiger blijft dan de rest, waardoor het nog sneller afkoelt. Om dit alles te voorkomen krijgt een baby een lekkere, warme muts over het hoofd. Ziet er natuurlijk ook nog eens schattig uit.

Maar, is het echt nodig?

Na een vaginale bevalling – zonder complicaties – wordt de baby direct op de borst van de moeder gelegd. Het eerste huid-op-huidcontact is geboren en zorgt voor een band. Maar, zit daar een stuk stof tussen, dan is het voor de moeder lastiger om de geur van haar baby op te snuiven. Deze geur zorgt er tevens voor dat er oxytocine vrijkomt wat de baarmoeder laat samenknijpen, waardoor je placenta sneller loskomt. Lang verhaal kort: nee, een mutsje is niet per se noodzakelijk als het om wartmeverlies draait, ook al is het alleen maar omdat de warmte toch wel wordt veroorzaakt door huid-op-huidcontact.

LEES OOK: De 27 universele geboden van het ouderschap.

Het kan zorgen voor oververhitting

Is je baby aangekleed en wel, inclusief muts, en je drukt het dicht tegen je aan voor bijvoorbeeld borstvoeding, dan kan je kindje het aardig warm krijgen. Daarom is het niet onverstandig om het mutsje af te doen. Zelfde geldt voor in bed. Je baby heeft een pakje aan, misschien een slaapzak of is ingebakerd, waardoor er genoeg lagen zijn om warm te blijven.

Wanneer wel een muts?

Uiteraard zijn er momenten dat een muts op de bol wel een goed idee is. Als het heel koud is buiten bijvoorbeeld, als je baby op de kinderafdeling ligt en er geen huid-op-huidcontact mogelijk is, of als de kachel het heeft begeven in de winter. Mocht je twijfelen, vraag dan kraamhulp of je dokter om advies.

En ja, dan blijven er nog wel meer dingen waar je je de eerste maanden onwijs druk om kan maken. Lees ze hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme