Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Persoonlijk 24 feb 2023
Leestijd: 5 minuten

Hoe ben jij zwanger? ‘Ik was 9 jaar niet ongesteld geweest’

Iedere zwangerschap en iedere zwangere vrouw is anders. De één heeft gekke cravings, de ander is drie maanden misselijk en de derde wil alleen maar schoonmaken. In de rubriek Hoe ben jij zwanger? leggen wij zwangere vrouwen een aantal keuzes voor om zo meer te weten te komen over hun zwangerschap.

Deze week Ashley (28), die 32 weken zwanger is.

Lang op moeten wachten of snel gelukt?

“We zijn ontzettend gezegend dat het zwanger worden heel snel is gegaan. In juni zijn mijn man en ik getrouwd en toen heb ik meteen mijn spiraal laten verwijderen. Twee maanden later had ik een positieve zwangerschapstest in mijn hand. Heel onwerkelijk, maar we waren en zijn ongelooflijk dankbaar.”

Had je het snel door of pas later tijdens je zwangerschap?

“Ongeveer na vier weken had ik het door. Ik was 9 jaar niet ongesteld geweest, omdat ik heel lang een spiraal had. Toen ik weer een cyclus had, dacht ik meteen dat ik zwanger was. Ik was overtijd, voelde de hormonen door mijn lichaam gieren en had gevoelige en megablauwe borsten. Ik dacht: dit zijn zwangerschapssymptomen. De zwangerschapstest gaf alleen wat anders aan. Dit kon dus blijkbaar ook bij een menstruatie horen, ik had geen idee.

De tweede maand gebeurde weer hetzelfde, waardoor ik dacht dat ik weer ongesteld was. Op een gegeven moment was ik twee dagen over tijd en van de nacht van zondag op maandag, ik weet het nog precies, heb ik geen minuut geslapen. Door mijn hoofd ging alleen maar: ik ben zwanger! Ik heb supervroeg in de ochtend een test gedaan en wat bleek: ik was inderdaad zwanger.”

Stralend zwanger of ziek op bed?

“Vanaf week 6 tot week 11 zat ik niet bepaald op een roze wolk. Ik was ontzettend duizelig, intens moe, had een hele lage bloeddruk en was supermisselijk. Na 11 weken voelde ik mij opeens heel anders, vanaf dat moment was en ben ik 100 procent stralend zwanger. Ik denk dat ik in het tweede trimester zelfs meer energie had dan voor mijn zwangerschap. Ik geniet er echt van.”

Hoe ben jij zwanger Ashley
Noëlle Averdijk Fotografie

Zoet of hartig eten?

“Allebei?! Haha. Ik vind eigenlijk heel veel lekker, maar vooral alles met appel. Ik kan zo een potje appelmoes opentrekken en leegeten, tot nu toe heb ik mij ingehouden. Verder trekt eigenlijk alles wat ongezond is mij aan, zoals taart, chips en snoep. Ik moet zeggen dat ik er niet aan probeer toe te geven en tot nu toe gaat dat bijna altijd goed. En af en toe mag het natuurlijk ook gewoon.”

Emotioneel of chagrijnig?

“Ik ben tot nu toe niet vaak chagrijnig of emotioneel geweest. Alleen het eerste trimester was ik sneller chagrijnig en een stuk feller. Als iets niet ging zoals het moest, vooral op het gebied van mijn bedrijf, kon ik dat slecht relativeren. Omdat ik normaal gesproken eigenlijk nooit chagrijnig ben, werd ik juist weer chagrijnig omdat ik zó chagrijnig was. Emotioneel word ik wel als ik een verhaal lees of iets op televisie zie waarbij iemand vertelt over het verliezen van een belangrijk persoon in zijn of haar leven. Dat grijpt me echt meteen aan. Verder vind ik mezelf aardig relaxt.”

Nesteldrang of alles op het laatste moment?

“Alles op het laatste moment. De basisdingen waren op tijd in huis en alle randzaken moeten nog geregeld of gekocht worden.”

Hoe ben jij zwanger Ashley
Noëlle Averdijk Fotografie

Geslacht van tevoren weten of pas bij geboorte?

“Van tevoren. We waren allebei heel nieuwsgierig en stiekem vonden we het ook wel praktisch, dus besloten we een geslachtsecho te laten maken. Het is een jongen!”

Babyshower of gender reveal party?

“Allebei! We wilden het geslacht graag met onze familie en vrienden delen. We hadden iedereen bij ons thuis uitgenodigd, de kamer leuk versierd en mooie cupcakes laten maken. Uiteindelijk werd het bekend door middel van een rookbox. Zelf wisten wij het toen ook nog niet, dus ook voor ons was het een grote verassing, wat ontzettend leuk was.

Sommigen vinden het misschien wat overdreven, maar ik vind dat je in het leven zelf de slingers op moet hangen. Ik zou het zo weer doen. Een babyshower is nog even de vraag, die is nog niet geweest, maar ik weet stiekem dat er iets is georganiseerd. Ik houd niet zo van in de belangstelling staan, maar ik vind het wel ongelooflijk bijzonder dat er allemaal lieve vrouwen zijn die iets voor me hebben geregeld.”

Tot het laatste moment doorgaan met alles of op tijd je rust pakken?

“De bedoeling is om met 36 weken met verlof te gaan. Echter is dat met een eigen bedrijf wel wat lastiger dan wanneer je voor een baas werkt. Vanaf dat moment wil ik in ieder geval geen vaste meetings en afspraken meer in m’n agenda hebben en proberen voldoende rust te nemen, zodat ik de laatste dingen in orde kan maken en lekker in huis kan aanrommelen. Ook al lijkt het me wel lastig om bepaalde dingen (op werkgebied) los te moeten laten, kijk ik er stiekem ook wel weer naar uit.”

Thuis bevallen of in het ziekenhuis? En waarom?

“In het ziekenhuis. In mijn omgeving zijn er wat negatieve thuisbevallingservaringen geweest, waardoor het me wel een geruststellend gevoel geeft om in het ziekenhuis te bevallen. Mocht het allemaal opeens ontzettend snel gaan, zou ik een thuisbevalling niet uitsluiten. Ik sta er open in, dus we gaan het zien.”

Hoe ben jij zwanger? ‘De warmte in Suriname slurpte energie, lichamelijk was het zwaar’

Hoe ben jij zwanger Ashley

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme