Hoe ben jij zwanger? ‘Door mijn migraineaanvallen moest ik al snel mijn rust pakken’

Persoonlijk Wilma Groothuis 27 jan 2023
Leestijd: 4 minuten

Iedere zwangerschap en iedere zwangere vrouw is anders. De één heeft gekke cravings, de ander is drie maanden misselijk en de derde wil alleen maar schoonmaken. In de rubriek Hoe ben jij zwanger? leggen wij zwangere vrouwen een aantal keuzes voor om zo meer te weten te komen over hun zwangerschap.

Deze week Heike (29), die 37 weken zwanger is.

Lang op moeten wachten of snel gelukt?

“Deze zwangerschap is snel gegaan, sneller dan wij hadden gedacht en verwacht. Mijn man en ik hebben twee kinderen, Milan van 5 jaar en Luca van 14 maanden, en we waren er niet per se mee bezig om zwanger te worden, maar we hebben altijd gezegd: als er een derde komt, is het zeker welkom. Toen we er eenmaal achter kwamen, was het dus wel een verrassing, maar we waren erg blij.”

Had je het snel door of pas later tijdens je zwangerschap?

“Ik had het gelijk door, ik vergat namelijk veel en ik voelde mij misselijk. Bij mijn eerste twee zwangerschappen had ik precies hetzelfde, ik voelde me gewoon apart. Ook was ik overtijd, dus dan gaat er wel een belletje rinkelen.”

Stralend zwanger of ziek op bed?

“Ik was snel van mijn misselijkheid af, maar helaas kreeg ik last van migraineaanvallen rond een week of 24, daar had ik tot twee weken geleden last van. Dat was heel vervelend, want ik mocht natuurlijk geen medicatie nemen, dus dan kun je er vrij weinig tegen doen. Tijdens een migraineaanval kan ik niks doen, alleen maar liggen en wachten tot het voorbij is. En dan hopen dat je je de dagen daarna weer een beetje normaal voelt.

Ik paste mijn levensstijl en voeding aan en ik loop nu bij een osteopaat, dat lijkt gelukkig te helpen. Ik ben wel nog steeds bang om weer een aanval te krijgen en al helemaal tijdens mijn bevalling. Voor mijn zwangerschap had ik zelden een aanval, alleen als ik echt gestrest was of hormoonschommelingen had, maar eigenlijk bijna nooit.”

Zoet of zout?

“Het liefste eet ik zoet! Ik heb niet echt last van hele aparte cravings, dus geen specifieke dingen waar ik zin in heb, maar als ik snoep of koekjes in huis haal, gaat dat gewoon op. Helaas heb ik soms een lage bloeddruk, waardoor ik dan meer zoute dingen eet.”

Emotioneel of chagrijnig?

“Alle twee, kan dat ook? Haha. Soms huil ik opeens bij een simpel filmpje of, heel cliché, bij de geboorte van een kindje in een film of serie. Ook kan ik soms heel stom uit de hoek komen tegen mijn man, bij iets waar ik helemaal niet chagrijnig om ben. Hormonen…?”

Nesteldrang of alles op het laatste moment?

“Mijn nesteldrang is nu, pas op het laatste moment, komen opzetten. Dat komt ook doordat wij net verhuisd zijn en nu eindelijk alles een plekje heeft!”

Geslacht van tevoren weten of pas bij geboorte?

“Van te voren! Ik ben veel te nieuwsgierig naar het geslacht.”

Hoe ben jij zwanger Heike

Babyshower of gender reveal party?

“Babyshower! Daar heb ik meer mee dan een gender reveal party, dat hebben we ook niet gedaan. Vorig weekend had ik mijn babyshower in een gezellig restaurantje aan het strand, daar gingen we high-teaen. Dat was ontzettend leuk. Daarna namen mijn moeder, zus, tante en oma mij mee voor een weekendje weg in een hotel. Ik heb echt genoten en lekker kunnen ontspannen en bijkomen.”

Tot het laatste moment doorgaan of op tijd je rust pakken?

“Ik wilde graag met alles tot het laatste moment doorgaan, maar ik moest helaas al vroeg mijn rust pakken door mijn migraine en bekkenpijn. Tijdens mijn eerste twee zwangerschappen had ik helemaal geen last van migraineaanvallen, dus dat is iets nieuws. Bij de zwangerschap van Milan had ik ook veel last van bekkeninstabiliteit, waardoor ik toen ook op tijd mijn rust moest pakken. Bij Luca heb ik tot week 34 gewoon gewerkt en helemaal nergens last van gehad. Zo zie je maar hoe elke zwangerschap weer anders kan zijn.”

Thuis bevallen of in het ziekenhuis?

“In het ziekenhuis, want het voelt voor mij goed dat als er wat is, daar ook alles bij de hand is. Mijn eerste twee bevallingen waren ook in het ziekenhuis, dus dat speelt zeker mee in mijn keuze hierin, dat je een beetje weet wat je kunt verwachten. Het liefste beval ik in bad in het ziekenhuis, dat is nieuw, dat had ik bij mijn vorige bevallingen niet. Als dat nog kan en daar tijd voor is, zou ik dat graag willen. Als het niet zo is, dan is dat zo. Het gaat zoals het gaat, dat heb je niet in de hand.”

Hoe ben jij zwanger? ‘De warmte in Suriname slurpte energie, lichamelijk was het zwaar’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme