Hoe ben jij zwanger? ‘Spontaan zwanger raken zou niet lukken bij ons’

Persoonlijk Wilma Groothuis 3 nov 2022
Leestijd: 5 minuten

Iedere zwangerschap en iedere zwangere vrouw is anders. De één heeft gekke cravings, de ander is drie maanden misselijk en de derde wil alleen maar schoonmaken. In de rubriek Hoe ben jij zwanger? leggen wij zwangere vrouwen een aantal keuzes voor om zo meer te weten te komen over hun zwangerschap.

Deze week Merlin, die 30 weken zwanger is.

Lang op moeten wachten of snel gelukt?

Bij ons eerste kindje heeft het 2,5 jaar geduurd om zwanger te mogen worden. Wij kregen na een onderzoek te horen dat Guus nul tot twee procent levende zaadcellen had. Ons was verteld dat spontaan zwanger raken niet ging lukken. We hebben negen IUI-behandelingen (Intra Uteriene Inseminatie, red.) gehad, maar telkens was de kwaliteit zaad zeer weinig. Dus de kans om zwanger te raken was minder dan tien procent. Na een sessie acupunctuur raakte ik zwanger. Toen Bix geboren was, riep ik dat we niet aan de anticonceptie gingen. Twee maanden later was ik zwanger van Dem, spontaan!

Toen onze wens voor een derde kind kwam, waren we een tijd later nog niet zwanger. We kregen weer behandelingen en in coronatijd zouden ze de uitslag van het zaad via videobellen bekend maken. We wisten gewoon weer dat we een traject in moesten. Tot ik op 11 november iets voelde en ik positief testte. Wij konden onze ogen niet geloven. Op 15 november hadden we een videocall gepland met de dokter. Hij belde op en viel gelijk met het slechte nieuws in huis: “Meneer, ook dit keer is er geen levend zaad bij u gevonden.” Dat was zo bizar om te horen, dus ik vertelde heel blij dat we in verwachting van ons derde kindje waren. De dokters spreken echt van geluk dat ik zo vruchtbaar ben en net misschien die één eruit pik. Ook deze keer bij ons vierde kindje is het weer spontaan gelukt. Wij zijn echt gezegend!

Had je het snel door of pas later tijdens je zwangerschap?

Bij de eerste drie had ik het gelijk door, omdat ik erop aan het letten was. En bij nummer vier kwam ik er pas na zes-en-een-halve week achter, omdat we er deze keer juist niet mee bezig waren. Ik gaf Kez nog borstvoeding, waardoor mijn cyclus de ene maand lang was en de andere maand kort. Op een gegeven moment zei ik tegen mijn vriendinnen: ‘Ik heb een cyclus van 55 dagen, maar ik kan niet zwanger zijn, toch?’ Drie dagen later deed ik toch maar een test, en jawel! Ik kon het niet geloven. Lichamelijk merkte ik niet eens zoveel, maar dat had ik bij de andere drie ook niet.

Stralend zwanger of ziek op bed?

Honderd procent stralend zwanger! Ik heb geluk dat ik vier hele fijne zwangerschappen mocht en mag hebben.

Jose ZW Fotografie

Zoet of zout eten?

Zoet en vet. Het liefste eet ik de hele dag door koekjes en friet. Maar dat doen we maar niet, haha.

Emotioneel of chagrijnig?

Beiden denk ik wel. Ik wissel ze af en soms ben ik het tegelijkertijd. Het valt niet altijd mee natuurlijk: drie kleine kindjes, een verbouwing, zwanger en een man die veel werkt. In zwangerschappen heb ik meer last van de emotionele kant, omdat ik dan vaker over dingen nadenk dan dat ik normaal doe.

Nesteldrang of alles op het laatste moment?

Ik ben een echte poetsmiep, heb alles het liefste steriel en opgeruimd. Maar met ook nog een grote verbouwing moet ik nu toch echt wel eens mijn rust pakken. En dat vind ik vaak heel lastig.

Naam vroeg of laat gekozen?

Bij Bix wisten we de naam heel snel. Bij Dem heeft Bix vijf lootjes mogen trekken, omdat we niet konden kiezen tussen twee namen. De naam Kez kozen we na ongeveer dertig weken, en deze meneer in mijn buik heeft nog geen naam. Gelukkig hebben we nog eventjes de tijd.

Hoe ben jij zwanger

Babyshower of gender reveal party?

Eigenlijk beiden niet. Een babyshower is leuk, maar daar komen vaak mensen samen die elkaar niet goed kennen en ik heb gemerkt dat dat vaak ongemakkelijk is. Een reveal party vind ik zelf zo opgezet. Het is leuk om dit klein te doen voor familie of vrienden. Maar dat Amerikaanse hoeft van mij niet. Wij hebben een foto en video gemaakt en die doorgestuurd om het bekend te maken. Bij de eerste twee zijn we de familie apart afgegaan, bij Kez kwam corona om de hoek kijken. En omdat we bij ons vierde kindje meerdere keren vanuit onze omgeving hoorden dat een meisje toch wel leuk zou zijn, besloten we het lekker bij onszelf te houden en een paar anderen. Voor ons staat een gezond kindje bovenaan en wij hadden totaal geen voorkeur.

Tot het laatste moment doorgaan of op tijd je rust pakken?

Tot de laatste adem doorgaan. Ik kan totaal niet stilzitten en als het aan mij ligt ben ik tot veertig weken in de weer met alles. Een dagje, uurtje of vijf minuten Netflixen zit er bij mij niet in. Gewoon lekker bezig zijn en rommelen, daar blijf je fit van. Zolang je jezelf maar goed aanvoelt.

Thuis bevallen of in het ziekenhuis?

Thuis als het weer mag! Bij Bix ben ik ingeleid met 41,3 weken, dus kon ik niet anders dan in het ziekenhuis bevallen. Dem en Kez zijn ook thuis geboren, en hopelijk mag dit kleintje daar ook weer van meegenieten.

Hoe ben jij zwanger? ‘Ik liep een zonnesteek op die overging naar een hitteberoerte’

hoe ben jij zwanger
Marielle Verstappen Fotografie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme