Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Zwanger 27 okt 2022
Leestijd: 6 minuten

Hoe ben jij zwanger? ‘Het zwanger zijn is niet voor mij weggelegd’

Iedere zwangerschap en iedere zwangere vrouw is anders. De één heeft gekke cravings, de ander is drie maanden misselijk en de derde wil alleen maar schoonmaken. In de rubriek Hoe ben jij zwanger? leggen wij zwangere vrouwen een aantal keuzes voor om zo meer te weten te komen over hun zwangerschap.

Deze week Lieke, die 27 weken zwanger is.

Lang op  moeten wachten of snel gelukt?

“Ditmaal ging het sneller dan verwacht. Bij Lux duurde het anderhalf jaar (plus twee miskramen) en bij Lou negen maanden voordat ik zwanger was. Hierdoor zeiden we: ‘We zien het wel.’ Twee weken later had ik al een positieve zwangerschapstest in mijn handen. We hoopten stiekem wel dat er niet veel tijd tussen Lou en ons vierde kind zou zitten, maar zo kort (14-15 maand) hadden we niet verwacht.”

Had je het snel door of pas later tijdens je zwangerschap?

“Ik voel mijn cyclus altijd erg goed en voorheen was ik verloskundige, dus merkte ik mijn zwangerschappen altijd snel op. Dit was volgens mij nog maar de vierde cyclus na de bevalling van Lou. Het was dus nog niet helemaal regelmatig. We gingen op vakantie en ik verwachtte ongesteld te worden, net daarvoor of op de heenreis. Ik deed die week al een paar vroege testen (bij Lou testte ik heel vroeg positief), maar pas op vakantie had ik daadwerkelijk een positieve test in handen. Ik had dit keer geen duidelijke tekenen dat ik zwanger zou zijn, maar ik wilde graag weten of ik een wijntje kon drinken en kon genieten van de Italiaanse vleeswaren.”

Stralend zwanger of ziek op bed?

“Nou, het zwanger zijn is niet voor mij weggelegd. Overigens blijf ik zeggen dat ik het zo weer zou doen. De eerste maanden ben ik vreselijk misselijk. En dit keer was ik ook nog ontzettend moe. Ik had letterlijk nul energie en kon de hele dag wel slapen. Inmiddels is mijn energielevel iets hoger, maar met regelmaat moet ik tegen de oudste zeggen dat ik even mee ga slapen met de jongste. Daarnaast moet ik ook tijdig wat eten, want anders word ik alsnog misselijk.

Ik heb sinds de eerste zwangerschap al op en af bekkenklachten. Zo snel zwanger worden na de derde helpt daarin niet mee. Ik heb dagelijks veel pijn in mijn bekken en been, maar daar was ik op ingesteld en ik weet niet beter dan dat mijn zwangerschappen zwaar zijn. Ik heb vooral heel veel geluk dat mijn man veel overneemt thuis.”

Hoe ben jij zwanger Lieke
Lisa Joy Fotografie

Zoet of zout eten?

“Iedere zwangerschap opnieuw lust ik ineens allerlei zoete dingen waar ik normaal niets van wil weten. Ik hou normaal juist van hartig. Tijdens mijn zwangerschap vind ik chips een rare nasmaak hebben. Overigens vind ik zouten op zijn tijd wel lekker, bijvoorbeeld naturel chips of iets anders hartigs. Soms is dat ook gewoon even fijn als oppepper. Ik blijf het wel bijzonder vinden dat je bepaalde dingen echt niet lust en van andere geen genoeg kunt krijgen. Een aantal dingen zijn iedere zwangerschap hetzelfde en een aantal zijn weer totaal anders.”

Emotioneel of chagrijnig?

“Beiden haha. Ik heb een ontzettend kort (of geen) lontje in mijn zwangerschap. Ik vind dat wel sneu voor mijn man en oudste dochter, aangezien ik iets vaker uit m’n slof schiet of in de nacht of ochtend last van een humeurtje heb. Loa weet inmiddels ook dat ze ‘s nachts beter naar papa kan gaan (dat is dan wel weer mooi meegenomen). In de loop der jaren ben ik sowieso emotioneler geworden. Ik huil niet per se snel, maar de tranen schieten me nogal eens in de ogen. Niet altijd van verdrietige dingen, ook over mooie momenten kan ik lekker sentimenteel doen.”

Cursus volgen of informatie op internet zoeken?

“Beiden vrijwel niet. Ik heb als verloskundige veel kennis en informatie. Als ik iets verder uit wil diepen, is het wel handig dat ik precies weet waar ik moet zoeken of moet zijn. Als ik er niet uitkom. overleg ik liever met de verloskundige of gynaecoloog.”

Nesteldrang of alles op het laatste moment?

“Ik heb nog nooit veel nesteldrang gehad. Ik heb meer last van koopdrang, maar dat is buiten de zwangerschap net zo. Ik kan nooit wachten tot de babykamer af is, het eerste pakje gekozen is enzovoorts. Dat vind ik fijn als het geregeld is, maar die poetsdrang bijvoorbeeld is hier altijd ver te zoeken. Ditmaal hoeft er een stuk minder gedaan te worden. Veel spullen zijn nog in gebruik voor Lou. De baby komt het eerste jaar bij ons op de kamer en daar wordt nu een extra kastje gerealiseerd, omdat ik graag de babykleertjes ophang. Het wassen van kleding en spullen doe ik net voor de 37 weken, dan heb ik tijd genoeg. Tegen die tijd heb ik er dan ook wel behoefte aan om het in orde te hebben.”

De naam vroeg of laat kiezen?

“Mijn man heeft altijd even tijd nodig om te wennen aan het lijstje namen waar ik mee kom, maar sinds een paar weken staat de naam vast. Dus dat is op zich ruim op tijd. Overigens hebben alle drie de meiden een tweede en derde naam met vernoeming en betekenis. Dat willen we nu ook weer, maar voor nog een dochter is dat toch lastig te bedenken. Daar hebben we nog wat meer tijd voor nodig.”

Babyshower of gender reveal party?

“Beiden niet eigenlijk. Ik ben niet zo van dat soort verrassingen, laat staan in het middelpunt van belangstelling staan. Met de vriendinnen hebben we dan ook afgesproken dat we alleen bij het eerste kindje een babyshower organiseren. Vaak spreken we richting het einde van de zwangerschap nog wel met z’n allen af om gezellig te lunchen of een avondje te kletsen. Dan gaan we namen en datums raden. Dat blijft leuk om te doen.”

Thuis bevallen of in het ziekenhuis?

“Omdat ik bij Lux en Lou allebei een keizersnede heb gehad, moet ik in het ziekenhuis bevallen. Gezien de risico’s vind ik dat ook prima. We zijn nu een plan aan het maken voor de bevalling, samen met de gynaecoloog. Ik wil niet standaard een geplande keizersnede als dit kindje wel in hoofdligging ligt. Ik heb bij Loa bewezen dat ik goed en vlot vaginaal kan bevallen. De keizersnede heeft lichamelijk veel impact op mij gehad en beide keren was het herstel pijnlijk en langzaam. Dus hopelijk zijn alle omstandigheden gunstig en mag ik nog een keer vaginaal bevallen. Daarnaast vind ik een vaginale bevalling zo’n bijzondere en speciale gebeurtenis. Ik heb dat toch echt anders ervaren bij de keizersnedes (overigens ook bijzonder en mooi, maar anders). Ik zou het mooi vinden dat nogmaals te mogen ervaren.”

Hoe ben jij zwanger? ‘Ik kan iedere dag wel vijf bakken kwark eten’

Hoe ben jij zwanger lieke

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme