Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Zwanger 27 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Onderzoek: veel stress tijdens zwangerschap? Dan heb je minder kans op een natuurlijke bevalling

Elke zwangere vrouw zal weleens te maken hebben met zwangerschapsstress. Logisch, want een kind dat in je buik groeit is natuurlijk ook niet zomaar iets. Maar nu blijkt uit een onderzoek dat stress tijdens je hele zwangerschap een natuurlijke bevalling in de weg staat.

Dit blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Tilburg. Het onderzoek werd gehouden onder ruim 2000 zwangere vrouwen.

Stresssymptomen bij zwangere vrouwen

De onderzoekers legden tijdens elk trimester gedurende de zwangerschap stresssymptomen vast. Deze stresssymptomen zijn angst en depressie. Hieruit bleek dat zeker één op de tien zwangere vrouwen tijdens de hele zwangerschap hoge scores rapporteerde. Deze groep vrouwen had dertig procent minder kans om op een natuurlijke manier te bevallen. Een natuurlijke bevalling houdt in dat de bevalling tussen 37 en 42 werken plaatsvindt, zonder interventies. Met interventies bedoelen ze inleiding, een keizersnede of het gebruik van een verlostang of vacuümpomp. En na de bevalling verkeren zowel de baby als de moeder in goede gezondheid.

Belangrijke uitkomst

Er is al eerder onderzoek gedaan naar de link tussen een natuurlijke bevalling en zwangerschapsstress, maar nog niet heel uitgebreid. En de onderzoeken die al gedaan zijn, hebben te maken gehad met kritiek. De uitkomst van dit onderzoek is dan ook van belang voor gynaecologen en verloskundigen. Zij zouden namelijk deze groep vrouwen kunnen zoeken en ze kunnen helpen. Bijvoorbeeld door ze te verwijzen naar therapie of ze kennis te laten maken met mindfulness.

Persoonlijkheidsstoornissen bij zwangerschapsstress

Eerdere onderzoeken tonen aan dat kortdurende stress tijdens de zwangerschap gelukkig geen negatieve invloed op de gezondheid van het kind heeft. Langdurige stress daarentegen is niet gezond voor zowel de moeder als het kind. Wanneer een vrouw langdurige stress ervaart tijdens haar zwangerschap, heeft haar kind meer kans om later in het leven persoonlijkheidsstoornissen te ontwikkelen. Ook daarom blijft het belangrijk om de gezondheid van zwangere vrouwen in de gaten te houden.

Dit is waarom je stress in de zwangerschap moet zien te vermijden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme