Dit is waarom je stress in de zwangerschap moet zien te vermijden

Kinderen Lizette van Loenen 4 feb 2017
Leestijd: 2 minuten

Als je zwanger bent, ben je bij tijd en wijle een tikkende tijdbom (hormonen! Kunnen we niks aan doen!). Alleen al de rondslingerende sokken van je partner kunnen ervoor zorgen dat je compléét in woede stress kunt uitbarsten (hormonen!). Als je dacht dat hij de enige is die wat van die woede merkt heb je het mis.

Stress en zwanger zijn

Als je intens blij, gelukkig of juist héél boos bent gaat je lichaam over in de adrenaline-modus. Het goedje schiet dan niet alleen naar je eigen hoofd, maar tegelijkertijd ook naar dat van je ongeboren baby.

Natuurlijk zijn die onschuldige woedeaanvalletjes geen probleem, maar als je tijdens je zwangerschap meer boos dan blij bent (wat we ons bijna niet kunnen voorstellen), kan dat een slechte uitwerking hebben op je baby. Tenminste, dat blijkt uit een onderzoek van de American Psychologists Assiciation (APA).

9 manieren waarop je vagina verandert als je zwanger bent

Effect op je zwangerschap

Zonder woede kunnen we niet en dat hoeft ook niet. Het is een gezonde emotie. Niks mis mee, als je het na afloop maar weer goedmaakt. Met jezelf, of de oorzaak van de boosheid.

Volgens Dr. Miriam Stoppard, degene die het onderzoek leidde, maakt je baby in je buik al kennis met verschillende emoties. Voel jij je boos, dan krijgt je baby binnen enkele seconden dezelfde adrenalinerush als jij.

Als je vaak last hebt van dergelijke adrenalinestoten, kan het zelfs zo zijn dat het effect heeft op het verloop van je zwangerschap, of op de ontwikkeling van je baby. Zo kan je baby te vroeg ter wereld komen, of een groeiachterstand oplopen.

Dit is één van de grootste oorzaken voor stress bij (jonge) vrouwen

Eh, say what?

Als we boos zijn krijgt ons hart een opdonder, en stijgt onze bloeddruk meteen. Daarnaast vernauwen je bloedvaten aanzienlijk, waardoor er minder bloed naar je baarmoeder stroomt. Wat weer betekent dat je baby minder zuurstof krijgt.

Verder laat een onderzoek van de universiteit van Florida zien dat dergelijke grote spanning invloed heeft op het gedrag van je (dan nog ongeboren) kindje.

Als je als moeder, vooral tijdens het eerste trimester van je zwangerschap, vaak ernstige spanningen ervaart (en dan bedoelen we niet de alledaagse gezonde stress) kan dit ervoor zorgen dat je een hyperactief kind krijgt.

Op deze 9 manieren vertelt jouw lichaam je dat je al te lang gestrest bent

Natuurlijk is het gedrag van je kind niet helemaal afhankelijk van hoe jij je hebt gevoeld tijdens je zwangerschap, maar ook voor een groot deel erfelijk bepaald en aangeleerd.

Dat neemt niet weg dat dit de beste reden is om elkaar zo min mogelijk in de haren te vliegen (en dat manlief voortaan gewoon die gore sokken IN de wasmand gooit in plaats van in een straal van vijf meter er omheen).

Krampen tijdens je zwangerschap: dit kunnen de oorzaken zijn

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Babble.comRomper.com

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen