Op deze 9 manieren vertelt jouw lichaam je dat je al te lang gestrest bent

Gezondheid Sharon van der Werf 27 mei 2021
Leestijd: 4 minuten

Zit je ‘even niet lekker in je vel’, of is er meer aan de hand? Stress kan een sluipmoordenaar zijn – het sluipt er langzaam in en daardoor kunnen klachten rondom stress je overvallen. Jouw lichaam wil je op de volgende 9 manieren vertellen dat je op moet passen voor chronische stress.

Wat is chronische stress?

Af en toe een beetje stress kan geen kwaad. Ons lichaam is daarop gebouwd, we hebben een ingebouwd stress copings mechanisme en daardoor weet ons lichaam precies wat te doen met een beetje stress.

Maar zonder dat je het meteen doorhebt, kunnen die kleine beetjes stress ook optellen en doorslaan in chronische stress. Stress ontstaat vaak geleidelijk, en daarom is het lastig te diagnostiseren. Je raakt er immers aan gewend. Daarom is het zo belangrijk je lichaam goed in de gaten te houden en op tijd aan de bel te trekken als je denkt dat je te maken hebt met chronische stress.

9 signalen van chronische stress

1. Onregelmatige menstruatie

Kan jij normaal precies uitstippelen wanneer je ongesteld moet worden, en ben je ineens een paar dagen te vroeg of te laat? Als je zeker weet dat je niet zwanger bent, dan zou dat zomaar eens door stress kunnen komen.

De stresshormonen (cortisol) in jouw brein kunnen er namelijk voor zorgen dat jouw cyclus flink in de war kan raken. Het kan zelfs voorkomen dat jouw lichaam jouw hele periode liever overslaat.

2. Je bent vaker ziek

Ben je de laatste tijd steeds vaker grieperig en snotterig? Mensen die chronisch last van stress hebben, hebben een lager immuunsysteem. Als jij continu last hebt van stress, dan is het dus heel begrijpelijk dat jouw lichaam het vaak af laat weten.

3. Dunner wordend haar

Merk je dat jouw haar de laatste tijd niet meer groeit en zelfs dunner wordt? Ook dit zou met chronische stress te maken kunnen hebben. Gelukkig tast stress de haarcellen zelf niet aan – wanneer jij weer beter in je vel zit, zal jouw haar dus gewoon weer verder groeien.

4. Slapeloosheid

Wanneer je veel van het stresshormoon cortisol in je lichaam hebt, dan heb je automatisch minder melatonine in je lichaam. Melatonine is het hormoon waar je slaperig van wordt. Je voelt ‘m dus al aankomen: die plotselinge slapeloze nachten worden veroorzaakt door stress.

Volgens deze hack zou je binnen 2 minuten in slaap moeten vallen

5. Tinnitus

Mensen met tinnitus kunnen vast beamen dat tijdens een stressvolle periode de piep in het oor onverklaarbaar harder is dan wanneer je lekker in je vel zit. Onderzoek heeft aangetoond dat er inderdaad een verband is tussen tinnitus en stress.

6. Laag libido

Als je gestrest bent, is jouw sex drive waarschijnlijk het eerste dat je vaarwel kunt zeggen. Zelfs als je zelf nog niet doorhebt dat Mevrouw Stress op de stoep staat, kan jouw libido het al af laten weten. Merk je dat je steeds minder zin in seks hebt? Dan weet je dat het tijd is om een stapje terug te doen.

7. Hoofdpijn

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat mensen met migraine een trigger krijgen van chronische stress. Daarnaast kan stress ook zorgen voor een gespannen gezicht (continu het aanspannen van de kaak, bijvoorbeeld) en ook dat kan weer zorgen voor hoofdpijn.

Wait, what? Het is echt bewezen dat een orgasme helpt tegen migraine

8. Onregelmatige stoelgang

Het lichaam houdt van regelmaat. Als je er op gaat letten, dan is bijvoorbeeld ook jouw stoelgang normaal gesproken regelmatig. Als je last hebt van stress, dan zal je dat dus ook in het kleinste kamertje van het huis zien. Stress heeft namelijk direct effect op de regelmatigheid en mate van je stoelgang.

9. Onzuivere huid

Was jouw huid normaal gesproken flawless en krijg je steeds meer last van een vette huid, acne, eczeem of rode vlekjes in je gezicht? Door de invloed die stress heeft op je immuunsysteem, zijn de bovenstaande symptomen ook een teken van chronische stress.

Een beetje gestresst of toch overspannen? Dit zijn de symptomen van overspannenheid

Disclaimer:
Heb jij vragen over jouw gezondheid of die van je kindje? Wij zijn een informatief platform en onze redacteuren hebben geen medische achtergrond. Ondanks dat wij schrijven over gezondheidsklachten en aandoeningen (gebaseerd op wetenschappelijke bronnen), kunnen wij geen adviezen geven met betrekking tot de gezondheid van onze lezeressen. Heb jij, of heeft je baby, last van medische klachten? Neem in dat geval contact op met je huisarts of de huisartsenpost.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

mindbodygreen

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen