Een beetje gestresst of toch overspannen? Dit zijn de symptomen van overspannenheid

Gezondheid Sophie Nortier 7 apr 2021
Leestijd: 4 minuten

Steeds meer mensen kampen met gevoelens van stress en spanning. En steeds vaker wordt er een beroep gedaan op coaches en therapeuten met symptomen van overspannen zijn en zelfs burn-out klachten. Maar wanneer ben je nou eigenlijk overspannen en hoe herken je dit?

‘s Ochtends ben je druk in de weer om de kids naar school te krijgen, pak je maar twee minuten om je even snel te douchen, race je vervolgens naar je werk en waar je eigenlijk geen tijd voor pauze hebt. Tussendoor wordt er nog aan alle kanten aan je getrokken omdat je (bijvoorbeeld) een verbouwing moet managen en je partner ook te druk is om je echt goed te kunnen bijstaan hierin. Ben je klaar met werk, dan roept de plicht; boodschappen, koken, kinderen voeden, wassen en in bed. En in plaats van dat je dan eindelijk op de bank kunt ploffen ‘moet’ je nog van alles.

Dit alles is natuurlijk een heel bekende situatie voor elke ouder. En dit is vol te houden wanneer je voldoende momenten rust kunt pakken. Bijvoorbeeld me-time in het weekend, door bijvoorbeeld te sporten of een sociaal leven te onderhouden.

Maar wanneer al die dingen wegvallen (zoals nu), is het niet zo gek dat de rek eruit raakt. Je hebt namelijk geen momenten meer waarop je echt kunt opladen en blijft alleen maar energie verbruiken.

Overspannenheid

Stress is een grote boosdoener als het gaat om de gezondheid. Nou is een beetje stress op z’n tijd niks om je zorgen over te maken. Maar wanneer je langere tijd blootgesteld staat aan stress, bijvoorbeeld door druk op werk of meerdere life changing events tegelijkertijd, kan het zijn dat je deze spanning van je energie niet meer aankunt en raak je overspannen.

Overspannenheid is nog geen burn-out, maar de nadruk ligt hier dus wel echt op ‘nog’. Want wanneer je symptomen van overspannen zijn niet op tijd aanpakt, kan dit omslaan naar een burn-out. En dan kost het een stuk meer tijd en werk om te herstellen.

Overspannen, burn-out of depressie? Dit zijn de verschillen!

Overspannen? Dit zijn de symptomen

Als je overspannen bent is de rek er dus een beetje uit. Je merkt aan je lijf en energie dat je te veel hebt gevraagd van jezelf en krijgt steeds meer fysieke en mentale klachten. Dit zijn de symptomen van overspannen zijn, waarbij je echt actie moet gaan ondernemen.

Mentale klachten overspannenheid

Je heb last van minstens drie van deze mentale klachten:

  • je bent veel vaker moe dan normaal en wordt steeds vaker moe wakker
  • je slaapt onrustig en/of bent overmatig aan het piekeren
  • je bent steeds vaker prikkelbaar en/of kunt onevenredig uitbarsten in emotionele buien (zowel boosheid als verdriet)
  • je hebt moeite met druk te verdragen en/of kunt prikkels als hard geluid steeds minder goed aan
  • je kunt je steeds slechter concentreren en/of hebt moeite dingen te onthouden wat je normaal geen moeite kostte
  • je hebt een gejaagd gevoel (staat constant ‘aan’)

Daarnaast kunt je je machteloos voelen. Het wordt steeds lastiger voor je om oplossingen te bedenken voor de problemen en krijg je het gevoel dat je de controle over je leven verliest.

Op een gegeven moment wordt het steeds lastiger om de normale dagelijkse bezigheden goed te blijven doen. Je krijgt minder werk gedaan, komt er maar niet aan toe om de tandarts te bellen of je vriendinnen terug te appen.

De beste tips om een burn-out te voorkomen

Fysieke symptomen overspannen zijn

Dan zijn er nog allerlei fysieke symptomen die je ervaart wanneer je overspannen bent. Zo herken je deze klachten steeds vaker terug:

  • hoofdpijn of dof gevoel in je hoofd
  • lichamelijke uitputting
  • duizelingen
  • hartkloppingen of snelle hartslag
  • maag- en darmklachten
  • tinnitus of een suizend gevoel in je hoofd
  • pijn op de borst

Wat doe je als je overspannen bent?

Als je overspannen bent wil je ontzettend graag van deze symptomen af. De oplossing ligt heel simpel gezegd in rust nemen. Maar dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan.

Soms is de oorzaak van de stress heel duidelijk zichtbaar en kun je de klachten oplossen door deze stressfactor uit te schakelen. Maar in sommige gevallen weet je niet goed te herkennen waarom je zo gestresst bent of is het niet mogelijk om zomaar de stressfactoren uit je leven te bannen. Denk hierbij aan een combinatie van een drukke baan, kinderen en een verbouwing. Dan ligt de oplossing vaak in het anders omgaan met de druk en stress.

In die gevallen is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts die je kan adviseren of doorverwijzen naar een specialist. Zij kunnen je helpen om op de juiste manier rust te nemen.

Hoog tijd voor een écht constructieve anti-stress aanpak!

Disclaimer:
Heb jij vragen over jouw gezondheid of die van je kindje? Wij zijn een informatief platform en onze redacteuren hebben geen medische achtergrond. Ondanks dat wij schrijven over gezondheidsklachten en aandoeningen (gebaseerd op wetenschappelijke bronnen), kunnen wij geen adviezen geven met betrekking tot de gezondheid van onze lezeressen. Heb jij, of heeft je baby, last van medische klachten? Neem in dat geval contact op met je huisarts of de huisartsenpost.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme