De beste tips om een burn-out te voorkomen

Gezondheid Chiara Izelaar 12 jan 2019
Leestijd: 4 minuten

Iedereen zit weleens in een dipje. Maar als dit dipje iets te lang aanhoudt is het goed om de signalen goed in de gaten te houden. Te lang gestresst, vermoeid en/of lusteloos zijn kan duiden op overspannenheid, een burn-out of in het ergste geval een depressie. Wees alert om een burn-out te voorkomen. We helpen je op weg.

Een burn-out voorkomen

Ben je de laatste tijd erg gestresst, voel je prestatiedruk en zie je – met focus op je werk – door de bomen het bos niet meer? Onder het mom ‘beter voorkomen dan genezen’ geven we je een aantal tips om een burn-out te voorkomen.

Overspannen, burn-out of depressie? Dit zijn de verschillen!

Bewustwording

Maandag: een vergadering, een werklunch, de babyshower van je beste vriendin, de voetbaltraining van je zoon en er moet ook nog worden gekookt. Anno 2019 heeft iedere moeder het druk. Daarom is het heel lastig om te herkennen wanneer het té druk wordt.

Om een burn-out te voorkomen is het belangrijk dat je je eigen grenzen goed bewaakt en de signalen van stress goed herkent. Bij de ene vrouw uit stress zich in slecht slapen bij de ander in ongezond eten. Luister goed naar je lichaam en geest en wordt bewust van voor jou de definitie van ‘té druk’ is.

Verborgen burn-out signalen: dit zijn de meest voorkomende

Herkennen en erkennen

Als je collega’s en vrienden de werkdruk aankunnen, dan moet het jou ook wel lukken, toch? Wrong! Wanneer je een lange periode je reserves inzet om niet achter te blijven raak je mentaal en fysiek overspannen.

Wanneer je overspannenheid niet op tijd aanpakt is een burn-out het onvermijdelijke gevolg. Als je merkt dat je teveel hooi op je vork neemt is het tijd om wat stapjes terug te nemen.

Herken dit moment niet alleen, maar geef er ook aan toe. Iedereen heeft een breekpunt, het is niet erg als die van jou eerder is bereikt dan die van de mensen in je omgeving.

Ervaar jij stress op je werk? 3x tips van advocaat en auteur Mel Robbins

Relax

Zodra je toegeeft dat je veel stress ervaart is het veel makkelijker om hiernaar te handelen. Plan wat rustmomenten in je agenda, breng een bezoekje aan de sauna, en neem over het algemeen wat stappen terug.

Wanneer je lekker aan het sporten, koken of Netflixen bent, leg je telefoon dan weg. Geniet van het moment, zodat je niet gestresst raakt om ‘dat ene mailtje’ of je collega die je continue belt.

Tip: mindfullness is een goede methode om meer bewust te worden van je eigen lichaam. Je leert beter luisteren naar je lichaam, waardoor je stress sneller herkent en je je eigen grenzen minder snel overschrijdt.

Interessant: mindfulness net zo effectief als antidepressiva

Deel je gevoelens

Wanneer je je gevoelens opkropt zul je merken dat de stress alleen maar toeneemt. Een goed gesprek lucht op en leidt vaak tot nieuwe inzichten en oplossingen. De kans is ook groot dat je partner, vriendinnen, kennissen, familieleden of collega’s jouw gevoelens herkennen.

Werken, presteren, een sociaal leven leiden, een gezin (en huis) onderhouden is ook niet niets! Het is niet gek dat veel mensen overspannen raken of in een burn-out raken. Je zult snel merken dat je niet de enige bent en dat je omgeving begrip zal tonen voor je situatie.

6 tips om een moeilijk gesprek te voeren

Professionele hulp

Het is niet alleen slim om je baas op de hoogte te stellen van je stress, maar het kan ook geen kwaad om een professioneel in te schakelen. Een (bedrijfs)arts of psycholoog kan je de juiste handvaten bieden om meer rust in je hoofd te krijgen.

Misschien vind je het een beetje overdreven om dit ‘nu al’ te doen, maar de meeste mensen beseffen niet dat ze tegen een burn-out aanzitten. Ook kunnen profs je bij andere aspecten helpen.

Als je het bijvoorbeeld moeilijk vindt om je eigen grenzen bij je baas, partner of gezin aan te geven kunnen zij je leren hier verandering in te brengen.

Ligt het denk je meer aan timemanagement? Dan kun je een cursus of workshop volgen om je agenda rustiger in te delen. Al met al is het een must om op tijd aan de bel te trekken, voor het te laat is. Wanneer je in een burn-out raakt, kom je er niet 1, 2, 3 uit.

Tips om van een burn-out te herstellen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Lentis

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen