Stay healthy: De absolute do’s and don’ts na de seks

Body Chiara Izelaar 12 jan 2019
Leestijd: 3 minuten

Trek jij meteen een sprintje naar de koelkast? Of val je direct in slaap na de seks? Misschien stap je wel het liefst meteen onder de douche. Wat je ook doet, iedereen verlangt wel naar ‘iets’ na de seks. Toch zijn sommige ideetjes misschien niet zo slim.

Je vagina is namelijk onwijs kwetsbaar na het vrijen. De wrijving tijdens de seks zorgt ervoor dat je vagina opzwelt, waardoor het makkelijker is om een infectie op te lopen. Wil je je vagina gezond houden? Houd je dan aan deze gouden regels.

Nummer 1

Tijdens de seks komen er onwijs veel lichaamsdeeltjes vrij. Zo ook bacteriën. Deze kunnen via zijn penis helemaal naar achteren in je blaas worden geduwd. Wanneer je hier niets aan doet, is het oplopen van een blaasontsteking zo goed als onvermijdelijk.

Wat je te doen staat? Een plasje plegen! Je hoeft na het hoogtepunt niet meteen in de startblokken te springen. Als je maximaal een uur na de daad naar het toilet gaat plas je de bacteriën uit je blaas. Let wel eventjes op dat je geen vochtig toiletpapier gebruikt na het plassen. Deze zitten vol chemische stoffen die je vagina binnen kunnen dringen. Juist nu je vagina zo kwetsbaar is moet je hiermee uitkijken.

Zelfreiniger

Acrobatische standjes uitgeprobeerd? Een seksmarathon gehouden? Hele intense seks gehad? Dan is het niet gek dat jullie je helemaal rot zweten. Jullie willen vast het liefst zo snel mogelijk onder de douche springen, om alle lichaamssappen van jullie af te spoelen. En een heet bad klinkt ook verleidelijk. Maar voor je de hete kraan laat lopen is het goed om te bedenken dat je vagina nu zodanig opgezwollen is, dat alles helemaal openstaat.

Hierdoor kan er van alles naar binnen glippen en ben je hartstikke vatbaar voor eventuele bacteriën. Er is niets mis met jezelf eventjes snel afspoelen, maar doe dat wel zonder zeep! Ook ‘speciale’ zeep voor de vagina kun je beter links laten liggen. Omdat zeep de zuurgraad van je vagina verstoort, kan het gebruik hiervan zorgen voor schimmelinfecties. Ten slotte is je vagina een zelfreinigend orgaan, dus is een plens water is meer dan voldoende om je vagina schoon te houden!

Lekker luchtig

We vinden het af en toe heerlijk om onszelf op te tutten, extra goed te verzorgen en iets speciaals aan te trekken. Niet alleen buitenshuis, maar ook in de slaapkamer. Lingerie kan ons zelfvertrouwen een flinke boost geven, en laten we eerlijk zijn: het mannelijk oog wil ook wat!

Het is dan ook een echte aanrader om jezelf – tijdens speciale gelegenheden – in een mooi setje te hijsen. Maar besteed wel eventjes aandacht aan het label. De meeste lingerie is gemaakt van synthetische stof, die niet ademt. Het gevolg? Een broeierige situatie tussen je benen. Vooral wanneer je opgewonden raakt en je vagina warm en nat wordt moet je je ondergoed niet te lang aanhouden.

Er is geen twijfel mogelijk dat jouw slipje binnen no time op de slaapkamervloer ligt, en geloof ons, daar ligt ‘ie goed. Je kunt na de seks het beste naakt slapen, zodat je vagina de kans krijgt om te luchten. Krijg je visite of moet je de deur nog uit? Trek dan een katoenen slip aan om kwaaltjes te voorkomen.

Dit zijn de 7 grootste seks mythes

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen