Dit is één van de grootste oorzaken voor stress bij (jonge) vrouwen

Gezondheid Redactie 2 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Jonge vrouwen in grote steden hebben grotere kans op (werk)stress en/of een burn-out. “Ze willen alles goed doen, sociale contacten onderhouden en kunnen moeilijk loslaten,” aldus bedrijfsarts en onderzoeker Rob Hoedeman van Arboned over de oorzaken van stress.

De bedrijfsarts in het tv-programma Gespreksstof op AT5 (2016) uit waarom juist jonge vrouwen zulke gemakkelijke prooien zijn voor stress. En vooral: wat je eraan kunt doen.

Oorzaken van stress

Het antwoord zal niemand verbazen: het zijn (onder andere) die verdomde schermen die de stress-sensoren aanwakkeren en oorzaak zijn van het grote geheel.

Mijn vriend en ik hanteren een tamelijk strikt zero-tolerance beleid over apparaten in de slaapkamer. Het excuus ‘ja maar, m’n telefoon is m’n wekker’ sneuvelde jaren geleden na de aankoop van een ouderwetse wekkerradio (Blokker, 5 euro). Schermen komen de slaapkamer niet in, punt uit.

Schermen zorgen voor stress

Want hoeveel van ons scrollen ‘s avonds na het eten en/of voor het slapen gaan nog even een ‘rondje langs de velden’? Op de bank of in bed nog even je mails checken (én vooruit, een paar ervan beantwoorden, dat scheelt morgen), kijken of er nog iets spannends gebeurd is op Facebook (neuh, niet echt, vooral reclame eigenlijk) en of er nog interessante foto’s gepost zijn op Instagram (vast wel, maar dat zie je dan morgen wel weer).

Als je alle schermen na negen uur ‘s avonds uitzet (dus niet omgedraaid naast je leggen, maar echt uit!), verminder je de stress in je leven.

“Durf het los te laten,” adviseert de bedrijfsarts. Hoewel hij daar meteen bij aantekent dat dat voor veel ‘patiënten’ lastig zal zijn, omdat social media nogal verslavend werken. Joh.

6 natuurlijke oplossingen tegen stress en spanningen

Stress bij jonge mensen

Het percentage gestresste mensen en mensen met een burn-out ligt in Amsterdam hoger dan in andere delen van het land. Opvallend is dat het steeds vaker om jonge mensen gaat: twintigers of dertigers die pas een paar jaar aan het werk zijn.

En: mensen melden zich tegenwoordig vaker ziek met psychische klachten, dan met fysieke kwalen. Goed om te weten welke oorzaken stress teweegbrengen, zodat je klachten voor kunt zijn.

Vrouwen in (grote) steden zijn het meest de dupe: zij kunnen maar moeilijk de balans vinden, aldus Hoedeman. Wat niet helpt is dat zij zich in hun privéleven vaker druk maken om dingen dan mannen (goh, echt?). “Ze willen alles goed doen, sociale contacten onderhouden en kunnen zaken moeilijk loslaten.” Dat levert vrouwen stress op.

Ervaar jij stress op je werk? 3x tips van advocaat en auteur Mel Robbins

Schakel de oorzaken van stress uit

Wie zich in bovenstaande profiel – alles goed willen doen, zich druk maken om dingen, sociale contacten willen onderhouden én een sociale nieuwsgierigheid-neigend-naar-verslavingsgedrag – wees gewaarschuwd: zet die boel uit.

Laat je telefoon en tablet in de woonkamer liggen, zet een kop thee, pak een tijdschrift of boek en hobbel à naar de slaapkamer. We horen graag morgen van je of je het overleefd hebt.

Wist je dat je een stressverslaving kunt krijgen? Zo voorkom je het

Dit artikel verscheen eerder op 20 maart 2016.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen