7 lichamelijke klachten die verrassend genoeg kunnen wijzen op stress

Gezondheid Tessa Ham 3 aug 2020
Leestijd: 3 minuten

We kennen allemaal de symptomen van stress: uit het niets snauwen tegen je partner, veel cravings naar comfort food zoals je favo pasta en een slecht humeur op werk. Wat we vaak vergeten is dat stress ook zorgt voor lichamelijke klachten.

Vaak zijn het klachten waarvan we denken dat ze onschadelijk zijn. Dus halen we onze schouders op en gaan we gewoon verder op het tempo waar we op bezig waren. Een slechte zaak, want eigenlijk probeert je lichaam te vertellen dat je het even rustig aan moet doen.

Over welke lichamelijke klachten hebben we het hier? Deze 7 kwaaltjes wijzen erop dat je meer last hebt van stress dan je misschien dacht.

Je hebt last van slapeloosheid

Vaak zijn gestresste mensen overdag wel moe, maar blijven ze ‘s nachts toch uren naar het plafond staren. Krijg jij ook opeens energie als je net naar bed zou gaan? Dat is een klassiek teken dat onze bijnieren (die onze stressreactie beheren) het moeilijk hebben.

Je bent altijd verkouden of ziek

Merken de mensen in je omgeving op dat jij altijd verkouden bent? Onderzoek toont aan dat stress je vatbaarder kunt maken voor gezondheidsproblemen zoals een verkoudheid. Stress en snotteren gaan hand in hand.

Je lichaam maakt namelijk cortisol aan als je gestresst bent. Dat hoeft helemaal niet erg te zijn, maar als je lang gestresst bent kan de hoeveelheid cortisol in je lichaam niet meer naar het normale level zakken. Dat zorgt er dan weer voor dat je ziek en verkouden wordt.

Je bent altijd moe en hebt geen energie

Het kan best zijn dat je weleens moe bent na een lange dag op werk, of als je een nacht slecht geslapen hebt. Het is een ander verhaal als je nooit energie hebt, zonder dat je daar een reden voor hebt. Zelfs met ruim 8 uur slaap per nacht, voel jij je oververmoeid. Dat is een duidelijk teken dat je gestresst bent en dat al je energie vraagt.

Je hebt (spier)pijn die je niet kunt verklaren

Opgetrokken schouders, een gespannen kaak, een stijve nek: als je kijkt naar de houdingen die je lichaam aanneemt als je gestresst bent, is het opeens logisch dat je pijn hebt. Het kan zijn dat je daarvoor helemaal niet doorhad dat je zo veel stress hebt. In dit geval probeert je lichaam je iets te vertellen.

Spierpijn is één van de meest voorkomende klachten als het om spanning gaat. Pas dus op als je pijnlijke spieren hebt, terwijl je geen heftige work-out hebt gedaan eerder deze week.

Je hebt vaak last van hoofdpijn

Een flinke hoofdpijn is killing, maar hoeft niet per se iets te betekenen. Komt die doffe pijn vaak terug? Stress is een veel voorkomende oorzaak van hoofdpijn. Zeker als je daarbij andere klachten uit dit lijstje hebt, geeft je lichaam je een seintje dat je even op de rem moet trappen en op adem moet komen.

Je hebt last van je darmen

Als je vaak pijn in je buik hebt, last hebt van diarree of andere darmklachten hebt, is dat een teken dat je onrustig bent. Heb je weleens opgemerkt dat je vaker naar de wc moet als je zenuwachtig bent? Dat komt omdat onze hersenen en onze darmen constant met elkaar communiceren.

Je buik bevat minstens evenveel zenuwcellen als onze hersenen. Daarom worden onze darmen ook wel ons tweede brein genoemd.

Je hebt last van acne en uitslag

Daar hebben we de boosdoener cortisol weer. Het is namelijk dit hormoon die ervoor zorgt dat je meer last hebt van pukkels. Ook kan uitslag op je buik, rug, armen of gezicht opeens uit het niets opduiken.

Zeker als je meerdere klachten uit dit lijstje kunt afvinken, is het goed om bij jezelf na te gaan of je deze periode veel stress hebt, zonder dat je dat misschien doorhebt. Zo ja, dan is het tijd om wat liever voor jezelf te zijn en jezelf meer rust te gunnen!

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme