10 tekenen dat je meer last hebt van stress dan je denkt

Mind Soraya Vogelaar 6 mei 2020
Leestijd: 5 minuten

Helaas hebben we allemaal weleens te maken met stress. We houden met z’n allen zoveel ballen tegelijk omhoog, dat de druk toeneemt. Misschien ga je stress tegen door regelmatig leuke dingen te doen of te sporten.

Dat betekent niet dat er niet soms enorm stressvolle periodes om de hoek komen kijken. En hoewel we makkelijk dit soort situaties of tekenen negeren of wegwuiven, moeten we dat juist niet doen.

Hieraan kun je merken dat je wel degelijk last kan hebben van stress

Deze tien tekenen geeft je lijf als je meer last hebt van stress dan je denkt. Tijd om het rustiger aan te doen!

1. Je zegt continue ja of nee

Vaak zorgt stress ervoor dat we juist over onze eigen grenzen heen gaan. Merk je dat je automatisch ‘ja’ zegt tegen welke uitnodiging dan ook? Of dat je automatisch ‘nee’ zegt als iemand je wil helpen? Dan kan dit een teken zijn van een gebrek aan controle. Als je merkt dat je steeds minder controle en grip hebt op je eigen tijd of je leven, kan het geen kwaad om een stil te staan bij hoe het mentaal met je gaat.

2. Je hebt last van huidproblemen

Stress heeft vaak invloed op de hormonen. Heb je plotseling last van vreselijke puistjes? Dan is de kans groot dat stress hier de oorzaak van is. Je huid geeft min of meer het signaal af dat je wat aan je stressniveau moet doen. Wat je denkt en hoe je je voelt kan dus een impact hebben op hoe je eruit ziet. Lichaam en geest zijn immers onlosmakelijk met elkaar verbonden.

3. Je voelt je gestresst in situaties waar jij je normaal gesproken juist vrolijk zou voelen

Normaal gesproken vind je het hartstikke leuk om met je vriendinnen wijntjes te gaan drinken. En op vakantie gaan vind je doorgaans een feestje. Maar nu merk je dat de dingen die je normaal gesproken heel leuk vindt, nu juist zorgen voor een opgejaagd, onrustig gevoel. Dit gevoel is een signaal dat je al te lang last hebt van ernstige stress. Het heeft zich nu ontwikkeld tot complexere angstgevoelens en angstreacties. Dit kan een groter impact hebben op hoe je gebeurtenissen in je leven ervaart. Probeer hieraan te werken door op zoek te gaan naar manieren waarop jij je ontspannen en lekkerder in je vel gaat voelen.

LEES OOK: Ervaar je vaak stress zonder reden? Wellicht heeft dit met je jeugd te maken

4. Je bent minder tolerant naar anderen dan normaal

We hebben allemaal weleens iemand die we het liefst even achter het behang zouden willen plakken. Maar het geduld dat je kan opbrengen voor anderen is een stuk lager wanneer je last hebt van stress. Je ergert je sneller aan de mensen in je omgeving, zelfs al doen ze in principe niks verkeerd.

5. Je voelt je rusteloos

Merk je dat je maar moeilijk langer dan een paar minuten stil kan zitten? Dan kan het zo zijn dat je je zintuigenstelsel overbelast hebt. Hierdoor maakt de adrenaline in je lijf overuren. Dit is ernstig, want uiteindelijk kan dit leiden tot klachten als oververmoeidheid, een burn-out en een verminderde weerstand. Let dus goed op of jij je steeds rustelozer gaat voelen. Hoe sneller je erbij bent, hoe beter je kunt voorkomen dat het ergere gevolgen gaat hebben voor je (mentale) gezondheid.

6. Je hebt het gevoel dat je alles onder controle moet hebben

Check jij altijd met je collega’s of die meeting doorgaat en wat er allemaal op het programma zal staan? Stem je altijd met je vriendinnen af dat de afspraak echt door gaat en zoek je meteen op hoe laat en hoe je er het best kunt komen? Het lijkt misschien of je simpelweg even alles op een rijtje wilt hebben. En waarschijnlijk doe je dit soort dingen juist zodat je niet voor verassingen komt te staan en je minder stress ervaart. Maar ondertussen kan het dus juist een teken zijn dat je al intensere stress ervaart. Het is belangrijk om bij jezelf te rade te gaan over waarom je overal controle over wilt hebben.

7. Je houdt (onbewust) je adem in

Haal je op dit moment goed adem, of realiseer je je net dat je echt even diep moest ademhalen toen je dit las? En besefte je daardoor dat je al die tijd je adem inhield? Als je gedurende de dag je adem een beetje inhoudt, en dus niet diep ademhaalt, komt dat doordat stress veroorzaakt dat je spieren aanspannen. Hierdoor wordt je natuurlijke ademhalingscyclus verstoord. Door gedurende de dag bewust te zijn van je ademhaling kan je ook bijhouden hoeveel stress je ervaart. Merk je dat het vaak gebeurt, dan heb je dus teveel last van erge stress.

LEES OOK: Onderzoek: deze momenten op de dag bezorgen ouders het meeste stress

8. Je klemt je tanden op elkaar of bent aan het tandenknarsen

Dit is een teken dat je last hebt van angsten en erge stress. Gebeurt dit de laatste tijd vaker? Dan kan het een teken zijn dat je de laatste tijd meer last hebt van stress. Word je ‘s morgens wakker met hoofdpijn? Dan kan het betekenen dat je ‘s nachts tijdens het slapen tandenknarst.

9. Je bent aan het emotie-eten

Er is niks mis met iets lekkers snoepen op z’n tijd. Maar merk je dat je snackmomenten in direct verband staan met momenten waarop je druk ervaart? En dat je niet zozeer snackt omdat je echt trek hebt? Dan kan het zijn dat je aan het emotie-eten bent. Veel mensen ervaren dat ze makkelijker naar eten grijpen om een gevoel van comfort op te wekken als ze gestresst zijn.

10. Je kunt je niet concentreren

Door stressgevoelens kun je vaak het idee hebben dat er ontzettend veel taken op je bord liggen, die om je aandacht vragen. Maar doordat je je hier zorgen over maakt, kan dit juist weer averechts werken voor je productiviteit. Hierdoor verlies je je focus en wordt het juist lastiger om je taken goed of te ronden. Dit zorg op z’n beurt weer voor meer stress. Je komt dus al gauw in een vicieuze cirkel terecht. Wuif dit dus niet te snel weg als ‘uitstelgedrag’ of ‘verveling’ als je merkt dat je moeite hebt om je to-do list te tackelen.

Meer lezen over stress?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme