Adem in, adem uit: 6 instant tips voor minder stress

Gezondheid Muriel Oonincx 16 jun 2020
Leestijd: 2 minuten

Een drukke agenda hebben kan erg leuk zijn, maar… Ergens tussen kinderen opvoeden, quality-time met man, borrel met vriendin, succesvolle presentatie en culinair hoogstandje in eigen keuken, weten we ook dat gestresst zijn op de loer ligt. De symptomen herkennen is een ding, maar je gedrag veranderen is een tweede.

Met deze zes slimme en eenvoudige tips tegen stress voorkom je dat je doordraait…

Tips tegen stress

1. Deel je dag op

Deel je dag op in tijdfragmenten. Blok een half uur om iets voor elkaar te krijgen of af te werken. Door je dag zo op te delen krijg je meer voor elkaar dan wanneer je in uren of dagdelen denkt.

2. Plan social media

Social media neemt meer tijd in beslag dan je denkt. Ongemerkt ben je er aardig wat kwartiertjes van de dag mee bezig en in die tijd kun je ook andere dingen doen. Geen man overboord als jij pas aan het eind van de dag ergens op reageert, dus check Facebook, Instagram of Twitter op vaste tijden en negeer het de rest van de dag.

3. Word een ochtendmens

Begin – voordat Villa Kakelbont ontwaakt – al aan je dag. Door bijvoorbeeld een uur eerder te beginnen en alvast een klus of wat mails weg te werken, krijg je het gevoel dat je productief bent en dat geeft weer energie voor de rest van de dag.

4. Herken nutteloze bezigheden

Een half uur de vakantiefoto’s van je ex bekijken op Facebook is niet bepaald nuttig. Leer dit soort tijdrovende en doelloze activiteiten te herkennen en voorkom dat je in de val trapt.

5. Adem in…

Ook al heb je niks onder controle, je ademhaling heb je altijd zelf in de hand. Door rustig in en uit te ademen verminder je stress en word je kalm. Er zijn apps verkrijgbaar die je hierbij kunnen helpen, zoals de In Balanz app.

6. Zet die tv uit

Uit onderzoek blijkt dat ‘ontspannen tv kijken’ je stresshormoon helemaal niet vermindert. Zet die tv dus gewoon uit (of überhaupt niet aan) en ga een boek lezen. Door te lachen verminder je stress, dus Modern Family of die stiekem erg grappig homevideo programma’s mogen wel op z’n tijd.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme