20x vintage babynamen die je niet vaak meer hoort

Kinderen Redactie 17 jun 2020
Leestijd: 3 minuten

Vintage babynamen, oftewel de oldtimers onder de babynamen, zijn over de jaren heen in de vergetelheid geraakt. Niet allemaal, zo zijn ‘Henry’ en ‘Charlotte’ juist weer helemaal van nu en is de naam ‘William’ nooit helemaal van het babynamen-toneel verdwenen.

Maar er zijn nog meer klassieke babynamen die we ook weer even onder de aandacht willen brengen, in de hoop op een revival.

20x de leukste vintage babynamen die we graag weer terugzien

Bereid je voor op een paar echte klassiekers, tien voor jongens en tien voor als je een meisje verwacht.

Jongensnamen

1. Dean: Kort en krachtig met maar een lettergreep. Past dus ook perfect bij de betekenis van deze naam, namelijk ‘leider’

2. Harvey: Een Engelse naam dat ‘klaar voor de strijd’ betekent.

3. Howard: Betekent ‘nobele wachter’ en een veel voorkomende naam in Engeland.

4. Joe: Afgeleid van Joseph, wat wij trouwens ook een hele stoere naam vinden.

5. Lawrence: De klassieke Nederlandse variant is Lourens, maar wij vonden deze Engelse variant weer eens leuk om onder de aandacht te brengen. De naam Lawrence wordt in Amerika en Engeland vaak afgekort naar ‘Larry’, ook niets mis mee.

6. Leo: Maar liefst dertien Pausen luisterden naar deze naam en Leonardo diCaprio heeft als bijnaam ook ‘Leo’. In Nederland hebben we trouwens ook onze eigen BL’er, namelijk Leo Beenhakker.

7. Morris: Het lijkt ietwat op de naam ‘Maurice’, maar onze voorkeur gaat uit naar deze vintage variant.

8. Oscar: Oscar hoor je nog steeds regelmatig, elk jaar krijgen ruim honderd Nederlandse baby’s deze naam van hun ouders, dat ‘speer van de goden’ betekent.

9. Roger: Zou je vroeger deze naam nog associeren met ‘Roger Rabbit’, nu is het simpelweg een hele stoere jongensnaam.

10. Stanley: Zowel deze versie, als de afkorting ‘Stan’ hoor je bijna niet meer in Nederland. Zonde. Vandaar dat we ‘m toevoegen aan dit lijstje.

Meisjesnamen

1. Daisy: Bloemennamen zijn altijd wel populair, alleen lijkt ‘Daisy’ te zijn vergeten. De Nederlandse vertaling is trouwens Madelief, die had ook niet misstaan in deze vintage babynamen top 20.

2. Goldie: Wie herinnert zich niet het prachtige sprookje van ‘Goldilocks’, oftewel ‘Goudlokje en de drie beren’? Dan is dit wel een hele lieve variant daarop.

3. June: Betekent ‘jeugdig’ en ‘puur’, dus je baby hoeft niet in juni te zijn geboren om deze naam te krijgen.

4. Marcella: Weinig voorkomend in Nederland, deze Latijnse naam die ‘toegewijd aan Mars’ betekent.

5. Martha: Zonde dat we deze naam zo weinig meer horen, deze Bijbelse naam die ‘parel’ betekent. De Nederlandse variant ‘Marthe’ horen we gelukkig wel weer vaker voorbijkomen.

6. Nora: Er zijn enorm veel varianten van deze naam (denk aan Noor, Leonora, Nur of Eleanora), maar juist deze Ierse variant vinden wij ook erg mooi.

7. Pearl: Kort, krachtig en alleszeggend, deze meisjesnaam die ‘parel’ betekent.

8. Rosalie: De lange variant van de vaker voorkomende namen ‘Roos’ of ‘Rose’, maar net zo mooi.

9. Ruby: Een beetje hetzelfde idee als met de naam Pearl. Jaren geleden was de naam ‘Ruby’, dat ‘robijn’ betekent, heel populair, maar de laatste jaren hoor je ‘m steeds minder, helaas.

10. Sadie: Last, but definitely not least, deze naam die vooral in Amerika en Engeland heel populair was, en die ‘prinses’ betekent.

Meer lezen over potentiële babynamen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

mom.com

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme