8 tips om van een burn-out te herstellen

Gezondheid Chiara Izelaar 15 jan 2019
Leestijd: 4 minuten

Je zit niet lekker in je vel en je bent chronisch moe. De gedachte om misschien wel nooit meer ‘normaal’ te kunnen werken houd je dan ook nachtenlang wakker. Dat piekeren wil ook niet bepaald helpen. Een burn-out is niet iets waar je je zomaar overheen kan zetten. De tips zijn essentieel om die vervelende burn-out aan te pakken.

De eerste tip is onvermijdelijk; schakel professionele hulp in. Een (bedrijfs)psycholoog helpt je de juiste stappen te zetten om uit die vervelende burn-out te raken. Wij zijn dan misschien geen professionals, maar we helpen je wel graag een handje met de volgende tips.

4 tekenen dat je tegen een burn-out aan zit

1. Acceptatie

Pas wanneer je toegeeft dat je situatie niet bepaald gezond is, kun je je burn-out aanpakken. Voor veel mensen is het lastig om toe te geven dat zij aan een burn-out lijden, omdat zij zich hier voor schamen.

Als andere mensen geen moeite hebben met ‘dagelijkse taken’, waarom ben jij dan wel chronisch moe? Een burn-out ontstaat niet in een paar weken, maar het is een gevolg van – vaak – jarenlange uitputting van lichaam en geest.

Het is niet raar dat je lichaam nu om rust schreeuwt, en je bent ook niet de enige die met een burn-out kampt.

2. Deel je gevoelens

Door je gevoelens op te schrijven kun je leren begrijpen wat er nu precies mis is gegaan. Ook is het goed om je hart te luchten, van dingen opkroppen is nooit iemand beter geworden.

Wanneer je alles een plekje hebt kunnen geven, maakt dit het makkelijker om je burn-out met je naasten te bespreken. Alleen wanneer je je omgeving vertelt hoe de vork in de steel zit, kunnen zij rekening houden met je situatie.

7 aanwijzingen dat je misschien wel een mommy burn-out hebt

3. Neem je rust

Nu iedereen – je vrienden, familie, gezin, baas, collega’s en kennissen – op de hoogte is van je burn-out kun je jezelf even terugtrekken, zonder je hier schuldig over te voelen.

De een haalt ontspanning uit een Netflix marathon, de ander neemt liever een massage. Wat je ook doet; houd er rekening dat je lichaam nu niet veel inspanning aankan. Het is de bedoeling dat je in de eerste fase van je herstel – zowel mentaal als fysiek – helemaal zen wordt.

9 leuke (en nuttige) dingen om te doen als je thuis bent (en het is niet op je telefoon zitten)

4. Blijf in beweging

Zodra er sprake is van complete ontspanning is het belangrijk om langzaam, maar zeker weer taken op je te nemen. Iedere activiteit die je kunt blijven doen is mooi meegenomen.

Plan de activiteiten zodanig, dat je ook nog rustmomenten in je agenda overhoudt. Regelmaat zorgt voor rust in het hoofd. Stel grenzen voor jezelf en maak deze bespreekbaar met je omgeving, zodat zij rekening kunnen houden met wat jij wel en niet aankan.

5. Zonder jezelf niet af

Misschien ben je te moe, schaam je je of kamp je met schuldgevoelens… Dit zijn echter GEEN redenen om jezelf af te zonderen van de buitenwereld.

Heb je voldoende energie om naar dat etentje te gaan? Ga! Je zult merken dat je steeds meer geniet van gezelschap, zeker nu je omgeving – als het goed is – begrip toont voor je burn-out.

De 9 regels voor meer zelfliefde van Oprah Winfrey

6. Een gezonde levensstijl

De juiste voeding zorgt voor een flinke portie energie. Voldoende drinken voorkomt dat je je suf voelt. Een goede nachtrust zorgt niet alleen voor de juiste focus, maar ook voor minder stress.

Zodra je sport komt er endorfine – het gelukshormoon – vrij. Al met al zorgen deze aspecten ervoor dat je lekker in je velletje zit! Tip: ook ontspanningsoefeningen, zoals yoga en mindfullness verminderen stress.

Geweldig: wandelen is beter dan een intensieve workout en dit is waarom

7. Houd een dagboek bij

Het bijhouden van een dagboek kan werken als uitlaatklep, maar het kan je ook inzichten geven. Omdat je je proces vastlegt kun je makkelijk terugzien waar het af en toe misging en welke stappen er juist voor zorgden dat je dichterbij je doel raakte.

Door continue te reflecteren kun je je eigen feedback gunstig gebruiken. Ook kan het heel motiverend werken om af en toe te lezen hoe ver je al bent gekomen.

8. Focus op de toekomst

Wanneer je je leven langzaam, maar zeker weer opbouwt ontkom je niet aan een strakke planning. Jouw begeleider(s) steunen je erin om je leven weer op de rit te krijgen. Hierdoor kan het zo zijn dat je je continu focust op ‘het hier en nu’.

Omdat je tijdens een burn-out kampt met ups and downs hoeft ‘t niet te betekenen dat iedere dag een leuke is. Wees naast bewust van je huidige situatie ook bewust van waar je naartoe werkt.

Een rooskleurige toekomst waarin je weer lekker aan de slag kunt, niet constant vermoeid bent en weer optimaal kunt genieten van het leven.

5 dingen die je nóóit moet zeggen tegen iemand met een burn-out

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Thuisarts

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen